Den 16 juli stoppade Migrationsverket alla av- och utvisningar till Afghanistan. De hänvisade till ”säkerhetssituationen i Afghanistan” som ”på kort tid förändrats”. I mitten av augusti tog talibanerna över makten. Men nu instämmer Sverigedemokraternas partiledare i Migrationsverkets beslut.

Det gick snabbt efter det att USA:s president Joe Biden beordrade den fullskaliga tillbakadragningen av trupper från Afghanistan. 20 år efter USA:s invasion lämnade de sista amerikanska trupperna landet den 30 augusti. Tillbakadragandet var en fortsättning på det före detta presidenten Donald Trump inledde genom Doha-avtalet som skrevs under i februari 2020 av Trumps administration.

Avtalet gjordes direkt med talibanerna och stipulerade tillbakadragandet så länge Al-Qaida inte tilläts etableras i området. Trump kom överens om en truppminskning initialt från 13 000 till 8 600 fram till juli 2020 och ett komplett tillbakadragande fram till 1 maj 2021. Biden vann dock det mycket omtvistade amerikanska presidentvalet och tillbakadragandet skedde till slut 31 augusti i år.

Migrationsverket stoppar utvisningar

I mitten av juli beslutade Migrationsverket, som tillåtits diktera svensk invandringspolitik, att stoppa alla utvisningar till Afghanistan. De skriver på sin hemsida:

Säkerhetssituationen i Afghanistan har på kort tid förändrats efter att Talibanrörelsen tagit kontroll över landet. På grund av utvecklingen stoppade Migrationsverket den 16 juli alla av- och utvisningar för personer från Afghanistan. Myndigheten har även pausat alla avslagsbeslut i afghanska asylärenden.

Myndigheten tydliggör samtidigt att invandringen från Afghanistan kan fortsätta obehindrat:

Migrationsverket kan fortfarande gå vidare och bevilja asyl till personer från Afghanistan, om det står klart att personen är i behov av skydd. Migrationsverket fortsätter även att fatta beslut i andra typer av ärenden, exempelvis i ärenden om arbetstillstånd eller familjeanknytning.

SD instämmer i beslutet

I tisdags kväll kom samtidigt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med ett oväntat utspel i sociala medier. Han instämmer i Migrationsverkets beslut att inte utvisa till Afghanistan, med undantag för brottsdömda. På Facebook skriver Åkesson:

Efter USA:s tillbakadragande och talibanernas maktövertagande är läget för närvarande mycket osäkert. Inte så att det får innebära något långsiktigt hinder för att utvisa människor till Afghanistan, men det är rimligt att läget tillåts stabiliseras innan utvisningar återupptas. (När det gäller brottsdömda är säkerhetsläget i hemlandet mindre intressant. Våldtäktsmän och mördare får stå sitt kast.)

SD-ledaren uppmanar dock myndigheterna att agera snabbt för att snabbt hitta lösningar, ”vi ska nämligen inte behålla människor i Sverige vilka inte har här att göra”, skriver han.

Talibanerna tar emot afghaner

Det nya talibanstyret i Afghanistan har samtidigt meddelat att de är beredda att ta emot afghaner som får avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd eller döms till utvisning på grund av brott. Det sa talibanernas talesman Zabihullah Mujahid.

Han hävdade att en del av de afghaner som nu flyr landet låtit sig skrämmas av ”propaganda”. Andra menar han helt enkelt ser en chans att flytta till USA eller Europa av ekonomiska skäl.

– Det är inget nytt. I synnerhet unga människor har alltid försökta ta sig till Europa via Turkiet och Grekland. Det är inte enbart ett problem för Afghanistan. Det finns även fattigdom i Pakistan och andra länder. Många försöker nu ta chansen att fly ifrån den, säger han.

LÄS MER: Talibanerna: Ni kan skicka hem afghanerna

LÄS ÄVEN: Poliskälla avslöjar afghankaos på Arlanda: ”Det bara rasar in folk utan papper”

LÄS ÄVEN: Inga afghaner till Ryssland – vill inte riskera terrorister

LÄS ÄVEN: Österrikes förbundskansler, Sebastian Kurz, lovar att inte släppa in afghaner

LÄS ÄVEN: SVT oroade över talibanernas klimatpolitik