På fredagen uppmärksammade Samnytt att Sverigedemokraternas lokalavdelning i Tranås plötsligt avbokat en föreläsning med medborgarjournalisten och författaren Katerina Janouch. SD Tranås förklarade avbokningen med att vänsterorganisationen Expo ”ifrågasatt hennes lämplighet”. Nu berättar SD-toppen Richard Jomshof för Samnytt att man inte förbjudit föreläsningen men hänvisar till att den inte var tillräckligt väl förberedd.

Det var efter en artikel om den ”högerextrema författaren” hos den vänsterextrema sajten Expo som Björn Forsell, Sverigedemokraternas ordförande i Jönköping, valde att avboka Katerina Janouch. Samnytt ringde Forsell för att få veta mer men han hänvisade beslutet till SD:s riksorganisation och Richard Jomshof som uppgavs ha ansett att eventet var olämpligt.

LÄS ÄVEN: SD avbokar Katerina Janouch – efter Expos påtryckning

Samnytt fick kännedom om händelsen efter att SD Tranås meddelat på Facebook att föreläsningen är inställd och att ”anledningen är att Expo ifrågasatt hennes lämplighet”.

Faksimil Facebook

Jomshof: ”Vi har inte förbjudit”

Samnytt sökte utan framgång Richard Jomshof på fredagen för att höra mer om beslutet som SD Tranås hänvisade till SD:s riksorganisation. På lördagen återkom Jomshof med beskedet att SD inte har förbjudit föreläsningen men hänvisar till att den inte var tillräckligt väl förberedd. Nedan följer Jomshofs svar:

”Vare sig jag eller pressavdelningen har förbjudit någon föreläsning. Vi har däremot ett val att vinna i höst och då måste vi ställa höga krav på oss själva. När vi blev kontaktade av lokalföreningen och vi började ställa frågor om den aktuella föreläsningen kunde de inte ens svara på vad den skulle handla om. När det dessutom visade sig att det var en föreläsning öppen för allmänheten, framkom det med tydlighet att den inte var tillräckligt väl förberedd.

Man kan mycket väl bjuda in externa föreläsare som inte är medlemmar i partiet, även om de inte delar våra åsikter i alla frågor. Men då måste det finnas ett tydligt syfte med en sådan föreläsning, vilket det uppenbarligen inte fanns. Ska man dessutom bjuda in allmänheten är detta ännu viktigare. Det är uppenbart att man har brustit i sin planering på flera olika plan. I det läget är det bara att göra om och göra rätt.”

LÄS ÄVEN: Katerina Janouch skrev att flicka ”tvingas skriftligt erkänna sig till islam” – åtalas för grovt förtal