kinnunen sverige

Foto t.h: Landstingshuset

Inrikes

SD öppnar för att slopa nationella klimatmålen

Publicerad 12/4/2022
Annons

Sverigedemokraterna anser att Sveriges roll när det gäller världens klimat är liten – och att de nationella målen därför bör kunna slopas. Men M, KD och L står bakom Sveriges nationella klimatmål.

Sverigedemokraternas klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen säger till SvD att han vill inleda en diskussion om att se över de nationella klimatmålen.

Kinnunen säger att EU:s klimatpolitik är överordnad och att Sverige skulle kunna betala sanktionsavgifter om de överstatliga målen inte nås.

Han säger också att Tidöavtalet öppnar för att klimatmålen kan slopas – men att det kan bli svårt på grund av de tre regeringspartierna.

– Jag tror att det kan bli svårt eftersom de andra har investerat mycket trovärdighet i detta. Men klimatmålen är ju fortfarande bara text på ett papper.

Gemensamt synsätt i partiet

Även Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas landsbygdspolitiske talesperson, har yttrat sig i frågan. Nyligen sade han till Expressen att man bör uppfylla en konservativ försiktighetsprincip i frågan.

– Jag tycker att vi bör ha en konservativ försiktighetsprincip, att man ska ta de varningar som kommer från forskare på allvar, att vi ska försöka hålla nere våra utsläpp i så hög grad som det går, men vi måste också väga in andra intressen och andra aspekter, sade han.

Partiledare Jimmie Åkesson har tidigare sagt att det inte finns något egenvärde i att Sverige når 2030-målen.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Rödgrön ilska – Elsa Widding (SD) ifrågasätter klimatkrisen

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
465Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons