Mikael Lundin, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Östersund, åtalas för flera fall av hets mot folkgrupp. Åtalet är speciellt då åklagaren förlitar sig på en utredning som gjorts av ”Näthatsgranskaren” Tomas Åberg.
– Det är en fri bevisprövning som vi har här i Sverige, säger åklagare Emil Westlin till Samnytt.

Åtalet gäller ett antal inlägg som påstås ha postats på den ryska sociala medier-sajten VK.com åren 2017 och 2020. I inläggen hyllas den nazityske ledaren Adolf Hitler och folkgruppen judar anklagas för att styra EU. Andra inlägg uppfattas som starkt islamfientliga.

Nekar till brott

Lundin nekar i polisförhör till brott. Han ger flera olika möjliga förklaringar till de påstådda inläggen på hans VK-konto. Bland annat att det kan vara hackers som ligger bakom.

– De kan ju skicka bilder på min profilsida, ungefär som Facebook, utan att jag vet om någonting, säger han.

SD-politikern erkänner att han en gång, ”på skämt”, delat ett porträtt av Hitler med texten ”Merry Christmas”. Han har däremot inget minne av de inlägg åklagaren vill få honom dömd för.

– Om jag hade delat någon sådan där bild någon gång, så har jag säkert varit onykter. Jag vet vad han har gjort mot sex miljoner judar. Så det är inte min idol, Hitler, säger han.

Skärmdumpar från Näthatsgranskaren

Åtalet är speciellt på så sätt att det uteslutande bygger på skärmdumpar som tagits fram av ”Näthatsgranskaren” Tomas Åberg. Polisens utredare har inte oberoende kunnat bekräfta vare sig att skärmdumparna är äkta eller att inläggen funnits kvar på VK.com vid tillfället för polisutredningen.

”Mikaels profil på VK är idag 18/12 2019 privat, vilket innebär att endast hans vänner har tillgång till och kan se hans delade inlägg. Mikael har dock kvar sin profil på sidan och är aktiv. Då jag inte kommer åt hans profil kan jag ej se ifall de inlägg som möjligen bedöms som hets mot folkgrupp ligger kvar”, konstaterar en polisutredare i ett PM.

LÄS ÄVEN: Näthatsgranskaren kräver 20 000 av sjukpensionären Elisabet

Tomas Åberg har kallats som vittne till rättegången för att ”bevisa att inläggen fått spridning samt att skärmdumparna stämmer överens med hur inläggen såg ut vid publiceringen”. Enligt stämningsansökan kommer han medverka via videolänk.

”Fri bevisprövning”

Rättegången kommer hållas i Östersunds tingsrätt 31 augusti. Det är ännu inte bestämt vilken åklagare som kommer ansvara för den.

Vice chefsåklagare Emil Westlin är tillsvidare ansvarig för målet. Han säger till Samnytt att det inte är ovanligt att åklagare väcker åtal med ostyrkta skärmdumpar som bevis.

– Det är ganska vanligt att man använder sig av skärmdumpar. Det bästa är såklart om polisen själv kan verifiera det, men det är en bevisvärderingsfråga som tingsrätten får ta hänsyn till, säger Westlin.

– Det är en fri bevisprövning som vi har här i Sverige. Det är klart att bevisvärdet av en skärmdump är sämre än om det är polisen som har dokumenterat den. Man får vara öppen med hur inhämtningen har skett, och i stämningsansökan har man angett att det är en skärmdump.

Samnytt har sökt Mikael Lundin.

LÄS ÄVEN: Näthatsgranskarens krav till domstolen: Håll tyst om sanningen om djurplågeriet

Faksimil