Samnytt har tidigare rapporterat om hur Sverigedemokraternas ordförande i Dalarna, Rasmus Giertz, i samband med ett torgmöte i valrörelsen hotades och ofredades av ett gäng med invandrarbakgrund. Nu döms en i gänget för olaga hot och ofredande.

Glåporden och de kränkande tillmälena på dålig svenska regnade över SD-politikern Rasmus Giertz när han iförd kläder med sitt partis logo var på väg hem från ett avslutat torgmöte i Borlänge i början av september och var på väg hem till Falun.

LÄS ÄVEN: Elias Semaan åtalas för hot mot SD-politiker: ”Har pullat din mamma”

Det var 18-årige Elias Semaan med invandrarbakgrund från Libanon som var drivande i hoten mot politikern. Han sa bland annat ”Sverigedemokratfitta” och ”har pullat din mammas fitta” men även att han skulle skicka sina stora grabbar på politikern. Se videon nedan:


Libanesen känner sig hatad

I polisförhör uppgav Semaan att han själv är utsatt för hat och hot från personer som har reagerat på händelsen där han förföljde SD-politikern. Detta efter att SD-politikern Rasmus Giertz lade ut videoklippet på sociala medier.

– Varför lägger han ut videon och sprider mitt ansikte så jag blir hotad, frågade Elias Semaan i polisförhör.

Elias Semaan döms i Falu tingsrätt för olaga hot och ofredande men domen räknas in i en tidigare dom som föll några månader tidigare för flera andra brott. I den domen blev påföljden ungdomsvård. Vidare ska Semaan betala 15 000 kronor till SD-politikern.

Rätten nonchalerade politiska motiv

Samnytt har varit i kontakt med Rasmus Giertz (SD) som är besviken på domslutet.

– En fällande dom var väntad. Att rätten däremot inte ansåg att det förelåg politiska motiv och tillämpade straffskärpningen som avser brott med politiska motiv är dock anmärkningsvärt, säger Giertz.

LÄS ÄVEN: SD-politiker blåslagen på stan: ”De flög på mig flera stycken”