För en vecka sedan påträffade polisen ett misstänkt farligt föremål på en adress norr om Uppsala. Nu häktas flera personer, däribland en förtroendevald Sverigedemokrat misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Det var i samband med en husrannsakan i Björklinge som polisen påträffade föremålet som bedömdes vara så pass farligt att man kallade in Nationella bombskyddet för att hantera det, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: SD-politiker fälls för våldtäkt och sexköp

Enligt uppgifter till Upsala Nya Tidning ska det röra sig om en rörbomb. Polisen grep fyra personer misstänkta för brott. Två av dem släpptes med kvarstående misstankar.

De resterande, däribland Daniel Hedberg som är ledamot för SD i kommunfullmäktige i Tierp, häktades på sannolika skäl misstänkta för brott. Vid häktesförhandlingen nekade Hedberg till brott och överklagade beslutet till Svea hovrätt som avslår överklagandet.

Ordförande vill avvakta utredning

När Joakim Larsson som är ordförande för lokalavdelningen i Tierp får frågor från media rörande händelsen är han förvånad och vill samtidigt avvakta utredningen.

Larsson slår samtidigt fast att den naturliga konsekvensen är att Hedberg inte kan medverka i politiska sammahang så länge han är misstänkt.

– Om det sedan skulle bli en fällande dom så kan han inte representera partiet, säger Larsson till UNT.


Joakim Larsson (t.v.) med misstänkt gärningsman Daniel Hedberg (t.h.). Foto: Faksimil Facebook