Christopher-Larsson-minaret
Inrikes

SD-politikern Christopher Larsson frias av hovrätten för hets mot folkgrupp

Publicerad 10/10/2019
Annons

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om att Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson, förra hösten åtalades för hets mot folkgrupp efter en polisanmälan upprättad av den socialdemokratiske riksdagsledamoten Magnus Manhammar. Nu frias Larsson från misstankarna i hovrätten.

Det var i november förra året som Larsson skrev kritiskt på Facebook om muslimska böneutrop från den lokala minareten. Han friades i tingsrätten men åklagaren överklagade.

LÄS MER: SD:s gruppledare i Karlskrona åtalas för hets mot folkgrupp efter anmälan från socialdemokrat

– Jag är lättad, men också förbannad över det här slöseriet med skattepengar som denna hets mot politiker som jag ser det, säger Christopher Larsson till Sveriges Radio.

Samhällsnytt berättade också förra hösten att den kammaråklagare som åtalade Larsson, Lena-Marie Bergström, är en uttalat SD-fientlig. I sociala medier har Bergström bland annat delat en video där partiet likställs med nazism. Uppgifterna kom samtidigt som hon åtalade Larsson för hets mot folkgrupp.

LÄS MER: BILDER: SD-hatande åklagare väckte åtal mot SD-politiker som kritiserade islamister

Avslöjandet ledde till att hon petades som åklagare i ärendet.

Anledningen till misstankarna mot Larsson var ett inlägg på Facebook om böneutrop från minareten i Karlskrona. Enligt åklagaren framställde Christopher Larsson muslimer som terrorister och kvinnoförtryckare.

Gruppledaren förnekade brott och friades av en oenig tingsrätt. Den friande domen överklagades – men nu har även Hovrätten över Skåne och Blekinge valt att fria Christopher Larsson.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons