patrik-thoren-borsas-tingsratt-feat
Inrikes

SD-politikern Patrik Thorén frias från mordmisstankar

Publicerad 6/9/2022
Annons

I september förra året avled en kvinna i en bostad i Svenljunga. Kvinnans make, 46-årige SD-politikern Patrik Thorén greps och häktades misstänkt för att ha bragt sin hustru om livet. På grund av att Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) nedprioriterade ärendet har Thorén tvingats vänta ända tills nu på att bli rentvådd. När alla prover analyserats visar det sig att inga tecken finns på att kvinnan blivit utsatt för något brott.

Samnytt har tidigare rapporterat om mordmisstankarna om lokale SD-politikern Patrik Thorén. Han satt häktad i två månader men släpptes sedan misstankarna mot honom försvagats. Men först nu, åtta månader senare, blir Thorén formellt rentvådd.

Orsaken till det långa dröjsmålet är att svaren på de tekniska analyserna från de prover som togs i samband med dödsfallet kommit först nu. Det beror i sin tur på att Nationellt Forensiskt Centrum (NFC), dit polisen hade skickat materialet för analys, prioriterade ned ärendet.

Inget brott bakom dödsfallet

Men när provsvaren nu sent om sider kommit står det klart att ingenting styrker att vare sig Thorén eller någon annan bragt kvinnan om livet.

– Det har inte kommit fram någonting som talar för att utredningen ska bedrivas vidare. Vi kan inte styrka att kvinnan blev utsatt för brott, säger vice chefsåklagare Olof Sahlgren i en kommentar till Borås Tidning.

Sahlgren meddelar samtidigt att förundersökningen formellt lades ned i onsdags. Den exakta dödsorsaken har inte kunnat fastställas.

Välkomnas tillbaka till politiken

Thorén lämnade i samband med anklagelserna sina uppdrag för Sverigedemokraterna. Han har hela tiden nekat till brott och har genom sin advokat kommunicerat att han upplevde den två månader långa häktningen och mordmisstankarna som psykiskt påfrestande. Det är oklart om han kommer att få ekonomisk ersättning för häktningstiden.

 Andreas Exner, ordförande för Sverigedemokraterna i Sjuhärad, säger i en kommentar till statsradion, att Thoréns medlemskap i partiet som legat vilande efter mordanklagelserna nu aktiveras igen.

– Det är glädjande nyheter. Det har varit väldigt svårt för oss att kunna tro något sånt om en kollega. I och med att alla misstankar har avskrivits så kommer vi också såklart att öppna upp hans medlemskap igen. Det kommer att ske under dagen redan.

Exner säger vidare att han förutsätter att Thorén även kommer att återgå till sina tidigare politiska uppdrag för partiet och att det heller inte finns några hinder för honom att återkandidera för partiet i höstens val. Thorén själv har ännu inte gett något tydligt besked om hur han avser att göra.

LÄS MER: Mordmisstänkte SD-politikern Patrik Thorén släppt ur häktet
LÄS MER: SD-politikern Patrik Thorén häktad för mord
LÄS MER: Stärkta mordmisstankar mot SD-politikern Patrik Thorén

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons