Konferensanläggningen Backagården skriver på sin hemsida att ”nu dukar vi upp vårt goda, hemlagade julbord med alla era favoriter”. Nu har det kommit fram att Sverigedemokraterna i Höör inte är välkomna att ta del av julbordet.

SD:s lokala avdelning i Höör brukar varje år göra något trevligt med sina medlemmar.

När partiets lokala ordförande Helena Lindblom Ohlson hade tittat runt bestämde hon sig för konferensanläggningen Backagården då deras julbord lockade. Hon bokade bord för 25 medlemmar, rapporterar SKD.

– Jag kunde inte tänka mig att det skulle vara några problem. Det har det aldrig varit när vi besökt restauranger och konferensanläggningar. Då är det ingen som kommenterat att vi varit från Sverigedemokraterna, säger hon.

Bokningen genomfördes men när Helena Lindblom Ohlson ringde Backagården på tisdagen för att berätta var de kunde skicka fakturan uppstod problem med julbordsplanerna.

– När jag pratade med en anställd i telefon så frågade hon om jag representerade ett företag. När jag sa att jag representerade SD Höör blev det helt tyst i luren, berättar Helena Lindblom Ohlson.

På tisdagseftermiddagen fick Lindblom Ohlson ett mejl från Backagården.

I mejlet skriver en anonym medarbetare att ”När det i dag framkom att ni kommer från Sverigedemokraterna har vi tyvärr lite dåliga nyheter. Backagården ägs delvis av Socialdemokraterna och LO och det är bestämt på styrelsenivå att vi inte ska ta emot föreningar och politiska grupper som håller SD:s värderingar. Hoppas på förståelse för detta, ha en fin dag!”.

Lindblom Ohlson förstår inte varför de portar SD. Hon tycker att det är tramsigt.

LO svarar

Mikael Andersson, försteombudsman i LO:s Skånedistrikt och ordförande i Backagårdens ägarstyrelse, står fast vid att de portar SD från julbordet.

– När det gäller att hyra våra lokaler vill vi att en förenings värdegrund stämmer överens med våra värderingar. När det gäller att äta julbord tycker jag att man ska kunna göra det men då måste jag sätta mig in i det enskilda fallet, säger Mikael Andersson till tidningen.

Andersson satte sig in i fallet och återkom sedan med beskedet att deras beslut kvarstår.

– De har bokat julbordet som förening och då är ingången vi har att SD har en värdegrund som inte är förenlig med människors lika värde. Vi anser att de har en värdegrund och ideologi som inte stämmer överens med vår värdegrund. Det handlar inte om hur deras dagsaktuella politik ser ut, säger han.

Den senaste mätningen visar att 31 procent av LO:s medlemmar röstar på Sverigedemokraterna medan 30 procent röstar på Socialdemokraterna.