david_lång_kollage
Inrikes

SD-riksdagsledamoten David Lång avhyst från bostadsrätt – lägenheten en sanitär olägenhet

Publicerad 6/7/2018
Annons

Sverigedemokraternas talesperson i skattefrågor, riksdagsledamoten David Lång, har efter polisanmälan och handräckning från tingsrätten avhysts från sin bostadsrättslägenhet i centrala Stockholm. När bostadsrättsföreningen med handräckning från Kronofogden tog sig in i lägenheten konstaterades att den var svårt misskött. Bland annat kröp tusentals larver i kylskåpet där stora mängder livsmedel lämnats kvar i flera år.

Lång köpte lägenheten i Brf Kungsklippan för knappt tio år sedan genom överlåtelse från sin far som dittills ägt bostadsrätten. Lång tog då över faderns lån i SBAB på bostaden. Enligt uppgift har han dock inte bott stadigvarande i lägenheten, utan bara låtit den förfalla.

Bilder från polisens förundersökningsprotokoll visar bland annat omfattande invasion av ohyra, bråte av sopor och odiskade husgeråd, ingrodd smuts och en toalettstol uppställd på träpall efter en inte åtgärdad vattenskada.

Under lång tid har styrelsen för Brf Kungsklippan utan framgång försökt få kontakt med Lång för att få tillträde till lägenheten. I mars i år fick man handräckning av Kronofogden för att ta sig in i bostaden och efter de fynd som gjordes vid inspektion har man vänt sig till tingsrätten för att få riksdagsledamoten avhyst.

Föreningen anser att Lång förverkat sin nyttjanderätt till lägenheten på grund av den grova vanvården. I stadgar åläggs en bostadsrättsinnehavare att ”bevara sundhet, ordning och gott skick”, en skyldighet som Lång genom att låta bostaden förfalla och inte bereda föreningen tillträde till lägenheten inte anses ha uppfyllt.

Lång har även fått betalningsförelägganden från Kronofogden för att inte ha släppt inte hantverkare i lägenheten och de merkostnader detta inneburit för bostadsrättsföreningen.

Såvitt Samhällsnytt erfar har Brf Kungsklippans styrelse fortfarande inte fått kontakt med Lång. Riksdagsledamoten vill heller inte kommentera saken till media.

Samhällsnytt har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar om huruvida en internutredning har startats med anledning av det inträffade. Partiets pressavdelning avböjer att kommentera direkt men lovar att återkomma senare och besvara Samhällsnytts frågor.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons