Malmö kulturnämnd har beslutat att även religiösa verksamheter nu kan söka så kallat riktat projektstöd. Som enda parti säger Sverigedemokraterna nej.

Ändringen beskrivs som ett led i kommunens arbete med kultur och konst kopplat till ett så kallat antirasistiskt utvecklingsarbete med fokus på ”islamofobi”, ”antisvart” och ”antimuslimsk” rasism.

I motiveringen heter det bland annat att ”organisationer med religiösa syften inte bara ägnar sig åt religiösa och trosmässiga aktiviteter, utan även aktivt deltar i och bidrar till bredare civilsamhällsfunktioner” som att ”erbjuda läxhjälp, ungdomsverksamhet, främjande av kulturella projekt och andra typer av samhällsengagemang”.

LÄS ÄVEN: SD-förslag: Låt civila bära vapen

Som enda parti säger Sverigedemokraterna nej till ändringen. Partiet reagerar också på att endast en religion nämns i sammanhanget – islam.

– Det blir väldigt märkligt att inte ett ord nämns om andra religioner. Det här riktar sig således till muslimska organisationer som redan idag har rätt till andra bidrag, men som nu får ytterligare möjligheter till nya pengar, säger Michael Hård af Segerstad, gruppledare i kulturnämnden för SD.

Begärde votering

Han menar att det är viktigt att skilja på religiös och ickereligiös verksamhet.

– Ta läxhjälp som nämns här. Läxhjälp från en uttalat muslimsk organisation – vilka barn pratar vi om då? Kristna? Judiska? Troligtvis inte. Denna läxhjälp riktas till muslimska barn då den religionens grundsyn givetvis påverkar verksamheten, annars hade det ju inte varit en religiös organisation. Det var ju just därför, för att undvika denna påverkan, som man tidigare inte gav detta riktade stöd till religiösa verksamheter.

Sverigedemokraterna begärde votering i nämnden där partiet var ensamt om att säga nej till revideringen.

– Övriga partier tyckte uppenbarligen att detta var en jättebra idé, medan vi sverigedemokrater menar att det innebär motsatsen till integration och inkludering, säger Michael Hård af Segerstad.

LÄS ÄVEN: SD:s nya besked om regeringens islamvurmande