andrea strom

Andrea Ström (M). Foto: SWEBBTV

Inrikes

SD står inte bakom ”integrationsprojekt” på Östermalm – moderat duckar frågor

Publicerad 3/11/2019
Annons

I Stockholm Direkt den 7 mars kunde vi läsa en artikel med rubriken ”Alla partier enade om integration på Östermalm”. Där påstods att även SD stod bakom att Dianagården skulle bli ”hela Östermalms integrationsprojekt”. När Samhällsnytt undersöker detta tillbakavisar dock SD:s representant i stadsdelsnämnden detta bestämt.

Det handlar om Dianagården, som användes som ett äldreboende och som utrymdes i slutet av förra året för att genomgå en renovering och utvärdering. Sedan visade det sig att Dianagården ska bli boende för nyanlända med uppehållstillstånd, något som skapade upprörda reaktioner, vilket SwebbTV bland annat dokumenterade.

I det inslaget lägger Andrea Ström redan då stor fokus på hennes förmåga att ”integrera” de nyanlända.

I artikeln, som alltså rubriksätts med ”Alla partier enade om integration på Östermalm”, citeras moderatpolitikern Andrea Ström säga att ”det är helt unikt att alla partier är överens”.

SD nekar bestämt
Men när Samhällsnytt kontaktar Göran Ek, SD:s representant i stadsdelsnämnden, där Andrea Ström (M) är ordförande, nekar han bestämt till att SD står bakom något sådant integrationsprojekt.

– Syftningen som de [tidningen, red.anm] skriver är att det är ett slags integrationsprojekt, men det är det definitivt inte, säger Göran Ek till Samhällsnytt.

Bakgrund är Stockholms stad, som är ägare till det kommunala fastighetsbolaget, bestämde att Dianagården skulle renoveras och utvärderas. Enligt Göran Ek skulle slutprodukten av renoveringen vara att Dianagården skulle återgå till att vara ett äldreboende.

– Det remissvar som stadsdelsnämnden gav till Stockholm stad så sent som i juni 2017 var att främja ett äldreboende efter renoveringen. Och nu har Stockholm stad sagt att de vill utnyttja det här boendet som ett genomgångsboende för nyanlända.

Nämnden har aldrig diskuterat att det skulle vara ett genomgångsboende?

– Nej, aldrig. Enligt vad jag känner till i alla fall.

När bestämde Stockholms stad att det skulle bli ett genomgångsboende?

– Det under 2018, när vet jag inte.

Det här integrationsprojektet har aldrig diskuteras i nämnden heller?

– Inte mig veterligen.

Har det diskuterats med dig?

– Nej, nej. Ingenting.

Andrea Ström påstår att det gemensamt har tagits fram de här punkterna som det står om i Stockholm Direkt. 

– Det handlade om att lösa ett konkret problem men var aldrig tal om något gemensamt integrationsprojekt. Om de hade några tankar vet jag inte, men det jag var med om att godkänna från SD:s sida var att hantera detta på ett pragmatiskt och konkret sett för alla inblandade. Huvudpunkten var att tillsätta resurser för bland annat en projektledare.

– Det var Andrea som pratade om detta som ett integrationsprojekt med mentorskap och dylikt men det var ingenting jag någonsin diskuterade.

Så Stockholm Direkts rubrik är direkt felaktig?

– Ja, den blir ju direkt felaktig för vi har ju aldrig varit involverade på något sätt att det här skulle ske överhuvudtaget.

Att det skulle ske och att det är ett integrationsprojekt?

– Yes. Det var Andrea Ströms konklusion i och med att hon blivit så hårt ansatt så hon försökte ju mildra stöten hon hade fått för hon stod ju som huvudansvarig.

Möjligheten till ”mentorskap och kontaktperson för nyanlända” – varför skrev tidningen så?

– Det var något som de kom med från Stockholms stad. Och det spann Andrea Ström vidare på för att mildra anstormningen mot henne, kan jag tänka mig.

Vägrar svara på frågor
Samhällsnytt försöker nå Andrea Ström (M) för att fråga om hennes påstående till tidningen men hon ber först om att få ringa upp om 5 minuter. Efter 20 minuter har hon ännu inte ringt upp och svarar inte på samtalet från oss. Istället skickar hon ett sms:

Hej! Ring gärna vår pressekreterare Helena Walentowicz.

När vi ringer upp pressekreterare Helena Walentowicz vill hon ha detaljerad information om vad vi vill fråga Andrea Ström (M) och sen försöker hon själv besvara frågorna. Vi insisterar på att prata med Ström och då ber hon om ”att få återkomma”. Vi påpekar att vi behöver svar omgående och SMS:ar våra frågor:

  1. Varför påstår Andrea Ström att alla partier står bakom Dianagården som ett integrationsprojekt?

  2. Stockholm Direkt skriver att Ström sagt att det finns en överenskommelse med alla partier om att Dianagården ska bli ”hela Östermalms integrationsprojekt”. Påstrå Ström att hon diskuterat detta med SD och att SD varit överens om detta? Isåfall, vilka belägg har hon för det?

  3. Menar Ström att SD anser att ”mentorskap och kontaktpersoner för nyanlända” ska undersökas?

Kort efter att denna artikel publicerats svarar Walentowicz kort:

I torsdags när intervjun gjordes i StockholmDirekt stod alla partier bakom detta. Hur SD resonerar kring detta i efterhand får du gärna prata med SD om.

Vi får aldrig några andra belägg från Andrea Ström eller hennes pressekreterare.

Vi ringer istället reportern Patrik Wirén på Stockholm Direkt:

Sa Andrea Ström till dig att alla partier står bakom detta som ett integrationsprojekt?

– Ja.

Det sa hon uttryckligen till dig?

– Ja precis. Det är precis det som står i artikeln och det är korrekt återgivet från hennes…

Baseras detta på hennes uttalande ensamt eller visade hon något dokument?

– Ja, det som finns med som en faktaruta är ett utdrag ur det dokumentet.

Är det underskrivet av någon eller?

– Nej, nej. Det är ett antal punkter som de presenterat tillsammans, en sorts sammanställning det handlar om i stort.

SD Stockholms stad gick den 7 mars ut med ett klargörande med anledning av Stockholm Direkts artikel:

https://www.facebook.com/sverigedemokraternastockholm/photos/a.448154041980496/1955349221260963/?type=3&theater

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
745Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons