Sverigedemokraterna i Stockholms stad går starkt framåt i senaste opinionsundersökningen. Men hur den politiska majoriteten ska bildas efter valet är oklart.

Idag styrs huvudstaden av en ohelig allians mellan Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna samt Miljöpartiet. Men en ny opinionsundersökningen sätter frågetecken om det styret kan fortsätta efter valet.

På frågan ”vilket parti skulle du rösta på om det var kommunval i dag” blev det resultat så här:

Skillnaden jämfört med valet 2018:

M: ± 0
C: -2,3
L: -4.8
KD: + 0.9
MP: -4.5
S: +5.2
V: -1.4
SD: +5.1
Övriga: +1.8

SD och S har alltså ökat mest sedan valet medan MP och L rasat.

– En anledning till att vi ökar är att fler och fler väljare ser oss som ett bredare parti. Vi har profilerat oss i många frågor, inte bara flyktingpolitik, säger Martin Westmont, vice gruppledare för Sverigedemokraterna till tidningen Mitti.

Nuvarande styret får enligt undersökningen ihop 41,6 procent av rösterna, alltså inte en majoritet. Men oppositionen får inte heller ihop en majoritet eftersom de rödgröna plus Fi inte vill samarbeta med SD.

– Vi är alltid öppna för en dialog med andra partier, inte minst i enskilda frågor där det finns en samsyn. Vi hoppas kunna ha en bredare dialog med alla partier, även om vi inte sitter tillsammans i något speciellt block, säger Martin Westmont.

SD Stockholm leds idag av Peter Wallmark, för tillfället avstängd på grund av en intern utredning i SD, som profilerat partiet i bland annat stadsbyggnad och arkitekturfrågor.

LÄS ÄVEN: SD vill bygga äldreboende i klassisk stil: ”Vill ha en vacker stad”

LÄS ÄVEN: SD Stockholm lanserar eget alternativ till modernistiskt nybygge