I veckan togs frågan med den illegala invandringen över Medelhavet upp till diskussion i EU-parlamentet. Frågorna som ställdes var bland annat hur man ska hantera detta och undvika att fler dör under sina försök att nå Europa.

Medan vänsterpolitiker som Abir Al-Sahlani (V) säger att ”vi måste ha en human och rättssäker politik för migration och asyl” är man långt ifrån enade i synen på problematiken i unionen med många länder som sett utvecklingen i bland annat Sverige och vill undvika den til varje pris.

LÄS ÄVEN: Frontex larmar: Allt fler illegala migranter tar sig in i EU

I en intervju i SVT Rapport säger Charlie Weimers (SD) att det är dags för EU att se sanningen i vitögat och att man i dag ens vägrar att tala om illegal migration och i stället kallar den ”irreguljär”. Dessutom belönar man illegala invandrare med fri passage och välfärd när de väl lyckats ta sig ända hit.

– Signalen måste vara glasklar, tar du dig in i Europa illegalt så förbrukar du din rätt att söka asyl och du kommer att utvisas. Det är bara så vi kan stoppa döden på havet, säger han.

Kommer fortsätta

Under debatten redogjorde Weimers för Sverigedemokraternas klara linje i frågan – dödsfallen kommer fortsätta så länge EU belönar illegal migration med uppehälle och välfärd.

Samtidigt har Italiens nya regeringen med premiärminister Giorgia Meloni i spetsen åter igen satt hårt mot hårt och landet vill se ett slut på att människosmugglare tillåts fortsätta med sina lukrativa verksamheter. Man vill också se att EU svarar med effektiva åtgärder samt förstärker den yttre gränsen.

LÄS ÄVEN: Storbritannien vill stoppa illegal invandring – attackeras av Ylva Johansson (S)