På tisdagen skulle ett luciatåg hållas för regionfullmäktige i Gävleborg. Men Sverigedemokraterna ska ha satt stopp för tåget. Detta eftersom arrangören Bollnäs folkhögskola hade valt en Lucia som ”uppfattar sig som en hen”.

Det är statsradion som uppmärksammar att att regionfullmäktiges ordförande Mattias Eriksson Falk (SD) ska ha stoppat luciatåget i sista stund.

LÄS ÄVEN: Traditionslösa luciatåget kritiserades – nu attackerar lärarna ”brunhögern”

Lotta Skärberg, rektor på Bollnäs folkhögskola, uppger att SD stoppade tåget eftersom det inte uppfyllde kraven hur ett luciatåg bör vara. Detta eftersom att skolans Lucia ”uppfattar sig som en hen”. Vidare framför hon att eleverna och skolpersonalen nu är ”bestörta”.

– I och med att det var en person som uppfattade sig som en hen som var lucia, så menade ordförande att det inte var ett traditionellt luciatåg. Då ville de inte ha något framträdande, säger Lotta Skärberg till statsradion.

C-toppen: ”Riktigt förbannad”

Magnus Svensson (C), regionråd och ordförande för länets folkhögskolor i Gävleborg, rasar över beslutet.

”Det är skrämmande hur det högerkonservativa styret i Region Gävleborg väljer att ställa in ett luciatåg bara för att folkhögskolan valt en person som inte identifierar sig som kvinna till lucia. Det här skickar en tydlig och oroande signal till Gävleborgs invånare. Som ordförande för länets folkhögskolor gör det mig riktigt förbannad”, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Även tidigare S-ministern Annika Strandhäll reagerar bestört över SD:s beslut.

Samnytt söker Mattias Eriksson Falk (SD) för att höra mer om beslutet.

LÄS ÄVEN: Malmö stad välkomnar manlig lucia