I de kommuner där Sverigedemokraterna är med och styr, som Sölvesborg och Hörby, har partiet fått ett starkt betyg av befolkningen genom att öka på redan starka siffror i årets val.

I valet 2018 blev SD största parti i tolv kommuner varav elva i Skåne. I årets val har partiet fått högst andel röster i 19 kommuner. Vid sidan om skånska kommuner rör det sig om Nässjö, Lilla Edet, Färjelanda, Munkedal, Sölvesborg och Uppvidinge. Dessutom är man näst störst i 59 kommuner jämfört med 36 stycken för fyra år sen.

I samtliga kommuner där Sverigedemokraterna innehar posten som kommunstyrelsens ordförande har partiet fått ett ökat stöd. I Hörby 39,4 procent (+4,1), Bjuv 39,3 (+6), Sölvesborg 38,9 (+9,9) och Svalöv 35,4 (+4,2). Och i Surahammar där SD styrt ihop med de forna allianspartierna ökar man från 21,8 till 25,9 procent.

LÄS ÄVEN: Valet: SD näst störst – ökar mest

Liksom 2018 är Hörby SD:s starkaste fäste där partiet alltså fått nästan 40 procent. Där är Cecilia Bladh in Zito (SD) kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har verklighetsbaserad politik, ser problemen och löser dem. Vi har fått mycket gjort på kort tid, alltifrån det interna arbetet med en omorganisation till en översyn av ekonomin, och har också satsat mycket runt om i kommunen och inte bara i centralorten, säger Cecilia Bladh in Zito till Dagens Samhälle.

Hon konstaterar att partiet nu är så pass stora att de tror sig kunna hitta ett styre där de får majoritet.

Lokala insatser

Även i Bjuv ökar SD och får nästan 40 procent. 2020 tog Mikael Henrysson (SD) över styret i kommunen och tror att partiets lokala insatser bidragit till framgångarna.

– Folk har sett att vi fått mycket gjort här i Bjuv. Vi har fått fart på byggandet och vi har flera nya företagsetableringar på gång.

LÄS ÄVEN: Stor konservativ seger i skolvalet

Robert Lindén är Sverigedemokraternas gruppledare i Sölvesborg.

– Nationellt ger partiet oss draghjälp i migrationsfrågan, men våra framgångar lokalt gynnar partiet på riksnivå, det är jag övertygad om. Här tänker vi bredare. När man styr en kommun måste man ha ett brett fokus på alla samhällsfrågor, säger han.

Tar timeout

På måndagen meddelade Louise Erixon, kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg, att hon tar en paus från politiken. I ett inlägg på Facebook skriver hon att valarbetet varit hårt.

Jag är en av dem som slitit över min förmåga och gjort allt för valseger, på alla nivåer. För mig har detta dock tagit ut sin rätt och jag kommer nu att behöva lite tid för att återfå styr på tillvaron. Tills vidare lämnar jag över till mina kollegor i SD Sölvesborg att hålla flaggan i topp.

Vinner röster på glesbygden

Med nästan alla röster räknade står det klart att SD ökar sitt stöd i stora delar av landet och allra starkast går partiet i glesbefolkade områden och på mindre orter.

– SD befäster ställningen som det nya arbetarpartiet, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till TT.

LÄS ÄVEN: Valet: Centerpartiet tappade mest

Centerpartiet blev det parti som tappade mest jämfört med valet 2018, och allra störst är tappet på glesbygden. Enligt Jonas Hinnfors är Centern på väg att helt byta ut sin väljargrupp.

SD större på hemorten

Sedan 1971 har kommunstyrelsens ordförande i Värnamo varit en centerpartist, men nu ser det ut som att Sverigedemokraterna blir större på Annie Lööfs hemort.

– Vi har blivit starka på utkanterna, det är där vi är stora. Vi gillar inte tanken att allt ska centraliseras i Värnamo, säger Jan Cherek, SD:s gruppledare på orten, till Sveriges Radio.

– 2006 startades Stureplanscentern, de har jagat röster i storstäderna där mer röster finns.