I veckan valdes en sverigedemokrat till regionstyrelsens ordförande i Blekinge. Nu vill partiet genomföra flera reformer, bland annat införa en avgift för tolkar vid icke-akuta fall.

Sverigedemokraternas, Kristdemokraternas och Moderaternas maktövertagande kom efter att KD i våras valde att lämna koalitionen med Socialdemokraterna och Centerpartiet. Detta blir första gången en sverigedemokrat utses till regionstyrelsens ordförande.

LÄS ÄVEN: Märta Stenevi (MP) rasar mot tolkavgift i vården: ”Rasism är ordet”

– Det är en unik dag för Sverigedemokraterna, framför allt som första region som kommer att styras av en sverigedemokrat. Jag är oerhört ödmjuk inför den uppgiften och jag tackar våra samarbetspartier Moderaterna och Kristdemokraterna för att de har givit mig stödet och vårt parti också för den delen, säger Robert Lindén (SD) till statstelevisionen.

I somras presenterade SD, KD och M det så kallade Juniavtalet med 80 punkter som man kommit överens om varav 34 omfattar hälso- och sjukvården.

En av dessa gäller en avgift för närvarande tolkar vid icke-akuta besök. Avgiften skulle dock inte gälla för de fem minoritetsspråken eller teckenspråk.

Kostar miljoner

2021 rapporterades att tolktjänsterna kostar Region Blekinge miljonbelopp årligen. Frågan utreddas redan 2020 med stöd av den forna alliansen och Sverigedemokraterna. Man bedömde dock då att det saknades stöd i lagen för att ta ut en avgift.

LÄS ÄVEN: Sjukvårdsministern går emot Tidöavtalet om tolkar i vården