I skånska Hörby fick Sverigedemokraterna 35 procent av rösterna i senaste valet. Partiets starka kvinna och kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito skulle vara en profilerad reklampelare också inför det stundande valet. Men efter att hon avslöjats med att ha anlitat svart utländska byggarbetskraft bryter Moderaterna allt samarbete med SD i kommunen.

Det var Aftonbladet som med politiska motiv grävde fram att Cecilia Bladh in Zito i samband med att hon renoverade sitt hus året innan hon tillträdde som kommunstyrelsens ordförande i Hörby hyrde in utländsk arbetskraft som hon betalade svart för. Tilltaget står i bjärt kontrast till vad hon och hennes parti kommunicerat som sin politik.

Tagit timeout

Cecilia Bladh in Zito har tills vidare tagit en timeout från sina politiska uppdrag. Sverigedemokraterna har under mandatperioden styrt Hörby ihop med Moderaterna men efter avslöjandena bryts nu samarbetet.

Avslöjandet, som Aftonbladet taktiskt till nu väntat med att släppa, kan få politiska återverkningar inte bara lokalt och för valet i andra kommuner utan även på nationell nivå där SD inför det stundande valet försöker bygga förtroende hos M för en koalitionsregering.

Så vitt Samnytt erfar har ännu inga rättsliga åtgärder vidtagits mot Cecilia Bladh in Zito. Det handlar än så länge om vittnesuppgifter från ett antal personer med insyn i den aktuella fastighetsrenoveringen.

Nekar till att ha betalt ut svarta pengar

Cecilia Bladh in Zito utesluter inte i sak att utbetalningar av det kritiserade och i så fall olagliga slaget kan ha gjorts. Hon hävdar däremot att hon själv inte gjort några sådana och inte heller känt till att någon annan gjort det.

I ett inlägg på Facebook skriver Cecilia Bladh in Zito att hon som byggherre har det formella ansvaret att se till att sådant här inte händer. Hon säger samtidigt att hon överlåtit att driva renoveringsprojektet och sköta alla betalningar till byggare eller underleverantörer på en annan, icke namngiven, person.

Läs fler artiklar om Cecilia Bladh in Zito på Samnytt HÄR.