Ett ordkrig om flyktingar och migranter har utbrutit mellan Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt och migrationsminister Anders Ygeman (S).

Efter att Oscar Sjöstedt (SD) konstaterat att inflödet från Ukraina handlar om riktiga flyktingar till skillnad från exempelvis migrantkrisen 2015 då de som var resursstarka nog tog sig igenom ett flertal länder till just Sverige, och det dessutom var blandat med olika nationaliteter, kritiserades han av migrationsminister Anders Ygeman (S).

– Den asylinvandring vi haft tidigare har huvudsakligen bestått av ekonomiska migranter, man har tagit sig från ett säkert land, till nästa, till nästa, konstaterade Sjöstedt i SVT Rapport på lördagen.

”Hudfärg och religion”

Då Ygeman hade en pressträff på tisdagen anklagade han Sjöstedt för att fara med osanning, och valde att i stället fokusera på själva krigen.

– Det är en historierevisionism av astronomiska mått när han hävdar att kriget i Syrien inte var nåt riktigt krig, eller att kriget i Jugoslavien inte var ett riktigt krig. Man misstänker att det är en annan sorteringsmekansim Sverigedemokraterna ägnar sig åt.

Enligt Ygeman skulle det i stället handla om ”hudfärg, religion, sådana saker som upptagit Sverigedemokraternas intresse under ganska lång tid”.

”Ska veta hut”

Då Sjöstedt kommenterar ministerns uttalande skräder han inte orden.

– Det där är ren jävla lögn. Han ska fan veta hut. Jag blir rätt jävla irriterad faktiskt. Han ska veta hut, säger Oscar Sjöstedt efter en pressträff i riksdagen.

– Det jag konstaterar är att människor passerar flera säkra länder, kanske 5–6–7 säkra länder. Då gör man inte det av skyddsskäl. Om man till exempel befinner sig i Danmark och förflyttar sig till Sverige så gör man det av ekonomiska skäl för att vi har ett mer generöst bidragssystem. Men han ska veta hut. Jag blir förbannad, säger Oscar Sjöstedt.