På lördagen har Rasmus Paludan meddelat att han, trots Polismyndighetens beslut att neka valmötet, vill bränna koraner i Borås problemområde Norrby. Sverigedemokraternas kommuntopp Andreas Exner är på plats i området och berättar för lokalmedia att han både ”förstår och full respekt” för att myndigheten inskränker de grundlagsskyddade rättigheterna att hålla islamkritiska demonstrationer.

På fredagen meddelade Polismyndigheten i region Väst att man nekar dansk-svenske politikern Rasmus Paludan demonstrationstillstånd den 29 april i Norrby – ett om område som har präglats av klankrig, vilket Samnytt tidigare har uppmärksammat.

LÄS ÄVEN: Paludan om polisens NEJ till islamkritiskt valmöte: ”Livrädda”

Emelie Kullmyr, kommenderingschef vid polisen i region Väst, kommenterade myndighetens beslut genom att recensera Paludans retorik som hon menar att man inte kan tillåta. Detta eftersom han har fel åsikter som hon menar skapar kaos.

– Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos. Vi behöver hjälpas åt att för att slå hål på den retoriken, sa Emelie Kullmyr.

Gläds åt inskränkt yttrandefrihet

Andreas Exner (SD) är kommunalråd i Borås och på lördagen befann han sig i Norrby för att följa utvecklingen. I en intervju med Borås Tidning på platsen säger Exner att han gläds åt tillvaron som råder i området efter att polisen inskränkt både yttrande- och mötesfriheten.

– Jag tycker att det här har varit under ordnade former och vi ser att hela civilsamhället har slutit upp så att man sköter sig och att Rasmus Paludan helt enkelt inte får igenom sin vilja så det glädjer mig att se den här tillvaron som är just nu, säger Exner (SD) till BT.

På frågan hur Exner (SD) ser på att polisen har nekt Paludan tillstånd för valmötet svarar han:

– Jag förstår ju beslutet för här är det fråga om boråsarnas säkerhet och trygghet. Med det så kan det också komma en fråga om vandalism. På andra vågskålen har vi en fråga om yttrandefrihet så det är en väldigt svår balansgång så jag har full respekt för polisens beslut.

Muslimer i Borås tackar polisen

Vid sidan om Exner (SD) är även muslimer i Borås glada över tillvaron som råder med inskränkt yttrandefrihet. På platsen delar muslimer ut rosor till poliserna som tack för att myndigheten har nekat tillståndet för valmötet.

”Stort tack för att ni avslår Paludans ansökan om tillstånd”, står det på en av lapparna skriver BT.

Polisen ska föra bort Paludan

Polisen har meddelat att man inte kommer att tillåta Paludan som är svensk medborgare att befinna sig i Borås. Om han dyker upp i området kommer han att ”eskorteras bort”, skriver BT.

LÄS ÄVEN: Ygeman till Paludan: ”Be svenska poliser om ursäkt”