Andreas Exner SD Borås Rasmus Paludan

Korankravaller/Andreas Exner (SD) Foto: Instagram/SD

Inrikes

SD-toppen vänder efter kritiken om nekat islamkritiskt valmöte

Publicerad 4/24/2022
Annons

På lördagen medverkade Sverigedemokraternas kommuntopp Andreas Exner i en intervju med Borås Tidning rörande att polisen nekat Rasmus Paludan att hålla ett islamkritiskt möte i staden. Exner sa till lokaltidningen att han ”förstår” och har ”full respekt” för beslutet att inskränka yttrande- och mötesfriheten. Efter den kritik som riktats mot Exner på lördagen ändrar sig nu politikern och säger sig ha blivit feltolkad.

Det är i en videointervju med BT:s reporter på plats i Norrby som Exner, SD:s kommunalråd i Borås kommun, får frågorna varför han är på plats i området men också hur han ser på polisens beslut att neka Paludan demonstrationstillstånd.

LÄS ÄVEN: SD-toppen: ”Förstår och har full respekt” för att polisen nekar islamkritiskt valmöte

I samband med intervjun säger Exner säger att han gläds åt tillvaron som råder i området.

– Jag tycker att det här har varit under ordnade former och vi ser att hela civilsamhället har slutit upp så att man sköter sig och att Rasmus Paludan helt enkelt inte får igenom sin vilja så det glädjer mig att se den här tillvaron som är just nu, sa han till BT.

– Jag förstår ju beslutet för här är det fråga om boråsarnas säkerhet och trygghet. Med det så kan det också komma en fråga om vandalism. På andra vågskålen har vi en fråga om yttrandefrihet så det är en väldigt svår balansgång så jag har full respekt för polisens beslut, sa han till BT.

Politikern: ”Har inte tolkats korrekt”

I ett mejl till Samnytt skriver Exner (SD) att han känner sig feltolkad och vill därför tydliggöra vad han menar:

”Jag har blivit uppmärksammad kring din artikel under eftermiddagen, där jag noterar att vissa av mina uttalanden inte tolkats på ett enligt mig korrekt sätt. Ett par klargöranden är därför på sin plats.

1, Jag anser att Rasmus borde beviljats tillstånd för att bränna koranen.
2, Jag gläds åt att det inte är upplopp och skadade poliser, inte åt att tillstånd nekats.
3, Jag har förståelse och full respekt för polisens beslut, då de uppenbarligen inte har tillräckliga resurser för att hantera situationen.

Polisen får inte neka

Men trots politikerns förståelse för att polisen inte har tillräckliga resurser – går det att läsa på myndighetens hemsida att demonstrationer inte får nekas med hänvisning till ”resursbrist”.

Grundlagsskyddet för demonstrationer är så starkt att det krävs mycket för att förbjuda sammankomsterna på grund av ordningsläget. Våldsanvändning på grund av motdemonstrationer är i normala fall inte ett sådant skäl. Polisen kan inte heller motivera ett nekande med resursbrist.

LÄS ÄVEN: Polischef vill stoppa Paludan – justitieråd: ”Ingen bra utveckling för demokratin”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons