bjornmorgan

Björn Söder (SD) ställer krav på Morgan Johansson (S). Foto t.h: Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0

Inrikes

SD tvingar regeringen förklara hemliga censurmötet med Google och Facebook

Publicerad 1/2/2021
Annons

I april 2018 kallade regeringen till ett möte med nätjättarna Facebook, Google och Twitter för att införa censur i Sverige och motarbeta alternativa medier. Samtidigt blev Samhällsnytts reklamkonto på Google avstängt – permanent. Efter alternativmedias gemensamma aktion med anledning av YouTubes borttagning av kanalen SwebbTV kräver nu Sverigedemokraterna att regeringen offentliggör censurmötet som ägde rum 2018.

Riksdagsledamot och tidigare riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) konstaterar nu i en skriftlig fråga att Morgan Johansson (S) försvarade Googles censurbeslut i ett uttalande i DN.

”Uttalandet kan tolkas som att ministern ger sin välsignelse till att nätjättarna godtyckligt raderar material”, menar Björn Söder som vidare skriver att det är uppenbart att de deltagande plattformarna börjat censurera sina användare alltmer efter mötet med regeringen.

Söder noterar också att plattformarna tar bort lagligt innehåll med kritik mot regeringen och regeringens politik, och kritiserar det hela med yttrandefriheten som utgångspunkt.

Protokoll från mötet saknades

Redan 2018 efter censurmötet ville Samhällsnytt granska vad som egentligen skett. Då visade det sig att regeringen inte hade fört något protokoll över vad som faktiskt diskuterades på det enligt många anmärkningsvärda mötet.

LÄS ÄVEN: Efter censurmötet med regeringen: Google stryper all reklam på Samhällsnytt – på grund av ”politiskt innehåll”

När Samhällsnytt ringde Karin Friberg, rättsexpert på grundlagsenheten hos Justitiedepartementet, kunde hon inte svara på varför det inte fanns något protokoll.

Björn Söder kräver nu att justitieminister Morgan Johansson redovisar vad som faktiskt hände den där dagen i april. Han avslutar sin skriftliga fråga:

”Vad diskuterades och beslutades egentligen på mötet mellan ministern och nätjättarna 2018 vad gäller nätjättarnas inskränkningar i svensk yttrandefrihetslag?”

Morgan Johansson har nu enligt Riksdagsförvaltningen 14 dagar på sig att lämna en förklaring av vad som faktiskt hände på mötet.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons