sd-kommunalrad-landskrona-feature

Stefan Olsson utesluts ur SD. Bild: Twitter/Leo Erdfeldt

Inrikes

SD utesluter kommunalråd – ”De har halvnazister i riksdagen”

Publicerad 3/14/2023
Annons

Stefan Olsson, sverigedemokratiskt kommunalråd i Landskrona, är på väg att uteslutas ur partiet. Beskedet är slutet på en längre konflikt med partitoppen där Olsson kritiserat partiets bristande interndemokrati.
– De har halvnazister som sitter uppe i riksdagen på höga positioner, säger Stefan Olsson till Samnytt.

Med 796 personkryss blev Stefan Olsson en av de mest personvalda politikerna i Landskronas kommunval i höstas. Han fick nästan lika många personröster som alla andra SD-politiker i kommunen fick tillsammans.

Med 18,5 procent blev SD näst största oppositionsparti i en kommun där Liberalerna är störst, håller i taktpinnen och styr tillsammans med Moderaterna och Miljöpartiet.

”Halvnazister” i riksdagen

Parallellt med valrörelsen och valet växer emellertid en konflikt fram mellan SD Landskronas mest populäre man å ena sidan och partiet lokalt samt partiledningen i Stockholm å den andra. Den handlar inte minst om hur partikamrater i närliggande Klippan behandlas där tolv medlemmar utesluts över en konflikt om två före detta medlemmar med nynazistisk bakgrund.

– Jag tyckte det var principiellt fel, för de lämnade den bakgrunden i början på 2000-talet. Partiet har känt till detta sedan en lång tid. De har fått lov att kandidera ändå, säger Stefan Olsson till Samnytt.

Olsson menar att det i riksdagen sitter företrädare med precis samma bakgrund som dem som uteslutits i Klippan.

– De har halvnazister eller vad man ska kalla dem, personer som umgåtts med nazister in på 2000-talet, som sitter uppe i riksdagen på höga positioner, påpekar han.

– Roger Hedlund är dömd för misshandel tillsammans med ledaren för Nationalsocialtisk front i Gävle. Runar Filper prenumererade på Info14. De har haft en koppling till nazismen. Man har olika måttstockar inom partiet när man utesluter folk.

”Löjets skimmer”

Nu har Stefan Olsson fått ett brev med information om att ett ”personärende” öppnats mot honom. Partistyrelsen kommer fatta beslut om uteslutning den 17 april.

Den lokale partitoppen reagerar på att brevet undertecknats av Martin Kinnunen, vice ordförande i medlemsutskottet.

– Han skriver om vikten av etik och moral, och så är han själv dömd i hovrätten för bokföringsbrott. Det är lite löjets skimmer över allting, säger Olsson.

Påpekas bör att uteslutningsvarslet kommer sedan Olsson i ett Facebookinlägg själv uttryckt planer på att lämna SD. Något han menar beror på att han känt sig utbränd en tid.

– Jag har mått dåligt i åtta-nio månader, och det visste partiet i Landskrona om. Det existerar inte i vårt parti. Det existerar inte när folk mår dåligt att man får någon hjälp, säger han.

”Landskronademokraterna”

Stefan Olsson betonar att det är fler saker han är missnöjd med när det gäller Sverigedemokraterna än händelserna i Klippan.

– Jag har alltid haft synpunkter på interndemokratin och hur man hanterar uteslutningar. Det har jag alltid varit kritisk till. Det handlar om vad man får skriva och inte skriva i sociala medier och vilka sidor man får dela. Det är hela tiden övervakning av vad man skriver i sociala medier. ”Det är inte lämpligt att skriva det, och det är inte lämpligt att skriva det.” Så vill inte jag arbeta som politiker, säger han.

– Det är mer och mer som en sekt. De som är lojala med partiledningen belönas. De som har åsikter och eget tyckande och tänkande blir straffade istället. Det är ingen interndemokrati i SD.

Det lokala kommunalrådet ser inga utsikter till försoning mellan honom och partiet. Istället siktar han nu på att bilda ett eget lokalparti.

– Jag funderar på att bilda Landskronademokraterna. Ett lokalt parti som fokuserar på Landskrona och Landskronas invånare, säger Stefan Olsson.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons