valborg-ukraina-SD

Infälld: Ewa Olsson Bergstedt (SD)

Inrikes

SD utestängda från manifestation för Ukraina

Publicerad 5/1/2022
Annons

På Valborgsmässoafton anordnades en fredsmanifestation för Ukraina i västmanländska Skinnskatteberg. Representanter för alla politiska partier var inbjudna – utom Sverigedemokraterna. Någon förklaring till den politiska vuxenmobbningen har partiet inte fått.

Bakom manifestationen stod Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna i Skinnskatteberg tillsammans med pensionärsorganisationen PRO och Svenska kyrkan. Platsen var vid ortens stationshus där det hölls tal, sjöngs och bjöds på kaffe.

Lokala SD-ordföranden Ewa Olsson Bergstedt är besviken både på beslutet att exkludera hennes parti men också på att det inte har kommunicerats till allmänheten som därför felaktigt kan få intrycket att SD inte velat närvara och inte bryr sig om Ukraina.

– Skinnskattebergsborna och andra bör få veta varför de inte kommer att möta några Sverigedemokratiska företrädare där. Vi är helt enkelt inte inbjudna att vara med.

Politisk vuxenmobbning mot SD är inget ovanligt men fenomenet är mindre vanligt idag än tidigare sedan partiet etablerat sig om ett av de största i landet. När det gäller manifestationer till stöd för det ukrainska folket sticker Skinnskatteberg till och med ut som den enda kommunen i landet som valt att utnyttja den för exkluderande partipolitik.

– Jag har pratat med partikollegor från hela landet och har inte hört från någon att man har exkluderat Sverigedemokraterna, men det gör man alltså i Skinnskatteberg, säger Ewa Olsson Bergstedt till Fagersta Nyheter.

SD-ordföranden är särskilt förvånad över tilltaget då hennes parti var ett av de som tidigt initierade att kommunen snabbt skulle köpa in den ukrainska flaggan. Den vajar sedan dess på kommunens officiella flaggstång.

SD har också varit initiativtagare till att se om kommunen kan erbjuda boende till de ukrainska kvinnor och barn som flytt kriget.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons