Sverigedemokraterna väcker efter helgens skjutning och explosion i Malmö en missförtroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S). Moderaternas partiledare Ulf Kristersson meddelade kort därpå att även hans parti kommer rösta ja.

På onsdag kommer en partiledardebatt hållas i riksdagen. Då kommer Jimmie Åkesson föreslå en misstroendeförklaring mot justitieministern.

– Det är uppenbart att justitieministern, som i det här fallet är ytterst ansvarig för att klara de här situationerna, inte förstår allvaret. Han klarar inte av att hantera det och därför borde riksdagen på något sätt markera missnöje med det arbete som tyvärr inte sker, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Ekot.

När Ekot frågar Åkesson vad det skulle göra för skillnad om man bytte ut justitieministern svarar han:

– Dels så understryker det ju allvaret, dels så ger man den befintliga justitieministern en väldigt tydlig signal om att vi förväntar oss mer. Man ger inte minst regeringschefen en väldigt tydlig signal från riksdagen om att vi förväntar oss mer, och att vi förväntar oss att man faktiskt gör nånting.

Strax före lunchtid på måndagen sade Ulf Kristersson till Ekot att han och hans parti kommer stötta Åkessons misstroendeförklaring.

– Det är rätt att nu rikta misstroende mot justitieministern. Han är sedan fem år ytterst ansvarig för den situation vi har fått i Sverige. Den är helt ohållbar. Antingen gör en minister sitt jobb eller så tar man konsekvenserna och avgår. Vi kommer att rösta för en misstroendeförklaring, säger Kristersson.

Vidare säger han att det viktigaste just nu är att riksdagen tar sitt ansvar och sätter ner foten samt visar vad som är oacceptabelt i Sverige.

På måndagseftermiddagen meddelas att även Kristdemokraterna ställer sig bakom SD:s initiativ.

Aftonbladet inte nöjda med beslutet

Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg var snabb med att kommentera Jimmie Åkessons beslut i sociala medier. Han kommenterar med ett kort ”så extremt ovärdigt”. Varför Lindberg menar att det är ovärdigt framgår inte.