SD valkampanjar – på arabiska
Foto: Faksimil/SD Svalöv

Sverigedemokraterna i Svalöv har inlett en valkampanj – på arabiska. Förhoppningen är att nå ut till väljare i kommunen som inte behärskar svenska språket.
– Vi har boende som är röstberättigade i kommunen som inte klarar av att hantera svenska, säger kommunstyrelsens ordförande Teddy Nilsson (SD) till Samnytt.

På söndag nästa vecka, den 12 december, går Svalövsborna till valurnorna. Då hålls nämligen en lokal folkomröstning om hur den kommunala verksamheten ska organiseras i framtiden.

Kommunen styrs sedan 2019 av en koalition mellan SD, M och KD som får passivt stöd från L. Kommunstyrelsens ordförande, Teddy Nilsson, är sverigedemokrat.

Det SD-ledda styret presenterade förra sommaren ett förslag om att bilda en koncern – Svalövs kommunhus – som tre kommunala bolag ska ingå i.

Möter motstånd

Men högerförslaget möter motstånd. Inte minst handlar kritiken om koncernbolaget ”Svalövs kommunservice AB”, som tar över kommunala verksamheter som måltidsservice, markentreprenader, gatuunderhåll, fastighetsservice och städning. Anledningen är att bolagiseringen minskar insynen i den kommunala verksamheten. Offentlighetsprincipen gäller inte för kommunala bolag.

Förra hösten samlades 1600 namnunderskrifter in i protest mot bolagiseringen, tillräckligt många för att tvinga fram en folkomröstning. Folkomröstningen skulle egentligen ha hållits redan i december förra året, men sköts på grund av coronapandemin fram till december månad i år.

Trots beslutet om folkomröstning valde de styrande partierna, med SD i spetsen, att gå vidare med bildandet av en kommunal bolagskoncern för kommunens verksamheter. ”Styret ser ingen anledning att vänta när det saknas juridiska hinder och majoritet för ett beslut finns”, hette det i ett pressmeddelande.

”Vill inte ha någon folkomröstning”

Oppositionspartierna – Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ – är för att en folkomröstning hålls. Den styrande högermajoriteten är däremot motståndare till den.

– Vi vill inte ha någon folkomröstning överhuvudtaget, säger kommunstyrelsens ordförande Teddy Nilsson (SD) till Samnytt.

Det krävs enligt kommunallagen två tredjedels majoritet i kommunfullmäktige för att stoppa ett folkinitiativ om folkomröstning. Så stor majoritet har inte SD, M, KD och L. Därför har de inte, trots två tappra försök, kunnat stoppa folkomröstningen.

”En ren lögn”

Teddy Nilsson anklagar dessutom folkintiativet för att ha ljugit när de samlade in namnen för att få gehör för folkomröstningen.

– Man gick ut med en fullständigt felaktig originalbeskrivning. Initiativet gick ut till allmänheten och sade att det var en utförsäljning av kommunal verksamhet, vilket var en ren lögn, säger han.

Finns det ändå inte en viss substans i kritiken, som minskad insyn i den kommunala verksamheten?

– Det blir ingen minskad insyn eftersom det är offentlighetsprincip. Det är fullmäktige som sätter ägardirektiven och de kommer sättas som fullmäktige önskar.

Nilsson kritiserar hur svarsalternativen formulerats, och uppmanar invånarna i Svalöv att rösta blankt i folkomröstningen.

– Detta är fel från punkt A till punkt Ö, säger han.

Kampanjar på arabiska

Sverigedemokraterna har inför folkomröstningen nästa helg bland annat inlett en valkampanj på arabiska, i förhoppning om att få stöd från arabiskspråkiga. Den arabiska kampanjen sprids nu i partiets sociala medier.

– Vi har boende som är röstberättigade i kommunen som inte klarar av att hantera svenska, förklarar Teddy Nilsson och fortsätter:

– Utifrån att vi inte har kunnat påverka att det finns röstberättigade med dåliga språkkunskaper, så får vi se till att vi får ut rätt bild.

SD:s valkampanj finns även på svenska, för den som föredrar det.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.