SD Vellinge Karl-Johan Persson

T.v. Genrebild. T.h. Karl-Johan Persson (SD). Foto: Faksimil Facebook/SD

Inrikes

SD Vellinge skrotar förslag om slöjförbud i skolan: ”Det håller inte”

Publicerad 7/1/2020
Annons

Sverigedemokraterna i skånska Vellinge backar från sitt eget förslag om att förbjuda huvudduk i kommunens skolor. Partiet hänvisar till att det inte håller juridiskt.

Samhällsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat hur SD i skånska Skurup i december förra året lyckades få igenom en motion rörande förbud mot slöja i kommunens skolor och förskolor. Förslaget har flyttat fram partiets positioner och skapat en livlig debatt om ämnet där bland annat Skolverket, trots att man ska vara neutral i sin myndighetsutövning, gett sig in med ställningstagandet att förbudet strider mot religions- och yttrandefriheten.

LÄS ÄVEN: SD fick igenom förbud mot slöja i skånsk kommun

Enligt Sydsvenskan behandlades frågan nyligen i Vellinge kommuns utbildningsnämnd. Alla partier förutom SD yrkade för att kommunfullmäktige skulle stoppa förslaget att införa slöjförbud som var tänkt att omfatta samtliga elever från förskola till årskurs nio.

Efter motståndet från övriga partier ger nu SD:s lokalavdelning i kommunen tills vidare upp kampen och frångår därmed partiets signalpolitik för att förebygga islamisering i landet. Lokalavdelningen lägger över ansvaret på riksnivå och försvarar det med att frågan inte kan eller bör avgöras på lokalnivå.

SD: ”Tveksamma om man kan upprätthålla”

Karl-Johan Persson är gruppledare för SD i Vellinge och meddelar att lokalavdelningen är väldigt tveksamma till att en kommun kan upprätthålla ett slöjförbud rent juridiskt ute på skolorna. Detta eftersom tjänstemän i kommunen hävdar att motionen saknar stöd i skollagen med hänvisning till slöjförbudet i Skurup som för tillfället prövas i domstol. Därför har SD Vellinge nu beslutat sig för att för närvarande göra gemensam sak med övriga partier i kommunen som vill stoppa förslaget.

– Vi backar inte på sakfrågan. Vi vill ha förbudet, men om man har upptäckt att det inte håller juridiskt är det svårt att argumentera för det, berättar Persson för Sydsvenskan.

M: ”Löser inte problematiken”

Enligt moderaten Gustav Schyllert som är utbildningsnämndens ordförande i Vellinge kommun är ett slöjförbud inte någon lösning på de problem med hedersrelaterat förtryck och tvång som man erkänner existerar i kommunens muslimska civilsamhälle.

– Vi tror inte att ett sådant förbud löser problematiken. Vi har andra åtgärder som är viktigare, som vår integrationsplikt och samhällsorientering med en ny modul som handlar om att motverka hedersrelaterat förtryck och tvång, säger Schyllert till Sydsvenskan.

LÄS ÄVEN: Muslimsk lärare till invånare som inte gillar slöja: ”Flytta från Sverige”

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
590Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons