larsson inbrott

Joakim Larsson (SD)

Inrikes

SD-förslag: ska bli lagligt att döda inbrottstjuvar

Publicerad 11/22/2019
Annons

Joakim Larsson, mångårig medlem i SD, har till helgens Landsdagar lagt en motion om att partiet ska utöka nödvärnsrätten enligt principerna om ”stand your ground” och ”castle doctrine”. Han menar att domstolarna är för restriktiva i sin tolkning av nuvarande nödvärnsrätt.

I motionen exemplifierar han med ett uppmärksammat fall där en 69-årig man dömdes efter att ha skjutit två män som var på väg in i hans hem en sen kväll beväpnade med bland annat kniv och med det uttalade målet att döda honom. Han dömdes för att ha skjutit dem till två år i slutändan.

Larsson noterar att SD genom åren lagt flera motioner för att utöka rätten till nödvärn men menar att man kan bli mer konkret.

Han refererar till Castle-doktrinen som innebär att i ens hem ska ha tydligt expanderad rätt till nödvärn, även genom användandet av dödligt våld. Dock ska vissa restriktioner gälla såsom att inkräktaren agerat utan lagstöd, försvararen måste tro att denne är utsatt för hot samt man får inte ha provocerat fram intrånget.

Ska inte behöva fly

Stand-your-ground är en reglering främst utanför det egna hemmet, där han menar att man inte ska behöva fly om man befinner sig på en plats där man har rätt att vara. Ofta menar han att en motivering till nekad nödvärnsförsvar är att ”man kunde sprungit” vilket han anser är fel.

Till Aftonbladet poängterar Larsson även att man i dagens Sverige inte längre lita på att polisen kan skyddar en.

– Jag vill undvika situationer där folk som försvarar sig själva blir dömda för våldsbrott i efterhand. Det är orimligt om man inte får stoppa inbrottstjuvar, säger Joakim Larsson.

Flera uppmärksammade fall

Det har förekommit flera uppmärksammade fall i Sverige där folk agerat i nödvärn men av domstol ändå dömts för att de har använt för mycket våld.

Förutom Vallåkra-fallet ovan uppmärksammades ett annat fall från 2009, där en man som avbröt ett överfall mot en kvinna dömdes.

En förvirrad, påverkad och aggressiv tvingade en äldre kvinna att stanna sin bil genom att hoppa upp på motorhuven. Sedan kastade han sig över henne i framsätet och höll ett stryptag om hennes hals. Per-Anders såg händelsen och slog till den aggressive gärningsmannen över axeln med domkraften. Det första slaget hjälpte inte så han slog en andra gång, varefter den aggressive mannen ramlade blödande ihop på marken.

För detta dömdes Per-Anders till ett års fängelse för grov misshandel.

Sverigedemokraterna har lagt förslag om utökat nödvärn ett flertal gånger i riksdagen.

Italienare får skjuta inbrottstjuvar

Tidigare i vår godkände den italienska senaten en lag som vidgar definitionen av självförsvar.  Lagen kallas ”legitimt självförsvar” och innebär att italienare ges större möjlighet att använda skjutvapen för att försvara sin egendom mot inkräktare.

Italiens dåvarande inrikesministern Matteo Salvini har tidigare slagit fast att lagen ”gör det svårare att vara kriminell”.

LÄS ÄVEN: Nu får italienare skjuta inbrottstjuvar: ”Det blir svårt att vara kriminell”

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
576Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons