akesson ukraina export

Foto: Riksdagen/Björn Söder

Inrikes

SD: Vi hade rätt om försvaret

Publicerad 2/28/2022
Annons

Idag hölls en debatt och därefter om omröstning i riksdagen som var historiskt. För första gången sedan Finland blev anfallet av Sovjetunionen 1939 har Sverige beslutat om att skicka vapen till ett land i krig. I talet påminde Åkesson om att de andra partierna velat rusta ned Sveriges försvar där SD ensamt budgeterat för kraftig upprustning.

På riksdagens hemsida beskrevsbeslutet så här:

Riksdagen gav idag regeringen rätt att besluta om att ge Ukraina ekonomiskt stöd och utrustning till följd av Rysslands invasion av landet.

Efter förslag från finansutskottet beslutade kammaren om ett bemyndigande för regeringen att skänka försvarsmateriel i form av pansarskott, hjälmar och skyddsvästar samt dygnsportioner av hållbara livsmedel till Ukraina. Materialet ska kunna avvaras av Försvarsmakten under en begränsad tid och ha ett värde om högst 413,5 miljoner kronor. Därutöver finns behov av ytterligare stöd i form av ett ekonomiskt bidrag på 500 miljoner kronor till den ukrainska centralbankens fond till stöd för landets väpnade styrkor.

De olika partierna höll inför omröstningen anförande där de förklarade sina partiers motiveringar. Jimmie Åkesson poängterade då de andra partiernas missbedömningar om försvaret som lett till nedskärningar, där SD ensamt varit konsekventa i att vilja rusta upp försvaret. Han nämnde dock inte de andra partierna med namn, utan gav gliringar genom att citera Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt.

Åkessons tal kan ses här:

Som Samnytt tidigare rapporterade var Vänsterpartiet det enda parti som röstade nej till att skänka försvarsmateriel till Ukraina.

LÄS MER: Vänsterpartiet ensamma om att inte vilja hjälpa Ukraina

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1178”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons