I en motion till fullmäktige föreslår Sverigedemokraterna i Lund att energibolaget Kraftringen bör få i uppdrag att utreda var i kommunen som den nya generationens modulära minikärnkraftverk kan placeras.

I motionen skriver Urban Nilsson (SD) och Magnus Liljeroth (SD) att ”det blivit alltmer uppenbart att energiförsörjningen i södra Sverige är underdimensionerad”, och man konstaterar att även om vindkraft kan bidra så hjälper det inte då det inte alltid blåser.

Vidare skriver duon att ”ett sätt att balansera oförutsägbarheten kopplad till vindkraft är att komplettera den med mer planerbar energiproduktion, varav kärnkraft är den som bäst lämpar sig för Region Skåne och Lunds kommun”.

LÄS ÄVEN: De är redo att bygga ny kärnkraft i Sverige

Därmed vill man att Lunds kommunfullmäktige ska ge Kraftringen i uppdrag att ”utreda möjligheterna att etablera små modulära kärnreaktorer på strategiska ställen inom kommunen”.

För att möjliggöra bygget av dessa krävs dock en lagändring då det i dagsläget bara är tillåtet att bygga nya reaktorer där det redan finns kärnkraftverk.

Missa inte vår dokumentär om vindkraften. Alla tre delar kan ses HÄR.