Samnytt har tidigare rapporterat om initiativet ”Nätpolarna” som Karlskoga kommun för nio miljoner av skattebetalarnas pengar dragit igång med det förmenta syftet att stoppa så kallat näthat i sociala medier. Projektet har emellertid kritiserats för att egentligen syfta till att tysta Sverigedemokrater och konservativa röster i den politiska debatten och nu vill SD att kommunen avslutar finansieringen av projektet.

Projektledaren Niclas Lagerstam har sedan tidigare profilerat sig som uttalat SD-fientlig och inte sällan själv passerat gränsen för vad som kan rubriceras som näthat. Bland annat har han i sociala medier använt grova könsord för att beskriva Sverigedemokraterna och sagt sig bli ”spyfärdig” av partiets politik.

Lagerstam har, åtminstone tidigare, haft grava alkoholproblem. Huruvida spritpåverkan bidragit till övertrampen i sociala medier är oklart. Han säger sig numera vara ”nykter alkoholist”.

Bakom Nätpolarna finns Lagerstams organisation ”Let’s make love great again” vars namn är en känga till USA:s förre president Donald Trump. Från Trump-motståndet i USA har man också lånat den så kallade cancel-kulturella strategin som går ut på att i stället för att debattera försöka tysta och utestänga meningsmotståndaren. Lagerstam jublade bland annat när man lyckades få SwebbTV:s YouTube-kanal nedstängd.

LÄS MER;