munkedal-sd
Inrikes

Efter voteringsmaraton i fullmäktige – M och L styr Munkedal med SD-budget

Publicerad 9/30/2020
Annons

I västsvenska Munkedal är Sverigedemokraterna sedan valet största parti. Men styr gör en minoritetskoalition bestående av Moderaterna och Liberalerna med SD:s passiva stöd. Partiet har emellertid ledsnat på att baxa igenom M:s och L:s budgetar och lade i år ett eget budgetförslag som efter lång debatt och ett flertal voteringar röstades igenom.

Det tog tre timmar av debatterande innan fullmäktige på måndagskvällen kunde gå till votering om vilken budget som framgent ska gälla i Munkedals kommun. Men den politiska långbänken fortsatte och det krävdes hela fyra voteringar innan det till sist stod klart att Sverigedemkraternas budget gått igenom.

I tur och ordnng föll Socialdemokraternas och Centerns, Moderaternas och Liberalernas och slutligen Kristdemokraternas budgetförslag då de inte lyckades samla majoritet. Kvar som vinnare stod SD:s budgetförslag.

Det moderata kommunalrådet Jan Hognert (M) säger till media att han planerar att sitta kvar, trots att han då måste styra med SD:s budget i stället för den som hans parti tillsammans med Liberalerna lagt fram.

Fullmäktiges ordförande, Heikki Klaavuniemi (SD), kommenterar beskedet från Hognert med att SD står redo att ta över styret men inte tänker kräva att få göra det – att M och L måste rätta sig efter SD:s budget räcker tills vidare.

Det såg ett tag ut som att Socialdemokraternas budgetförslag skulle gå igenom. Inför det scenariot meddelade Hognert att hans parti var tveksamt till att sitta kvar och ta politiskt ansvar för kommunen. Motsvarande tveksamhet uppges inte finnas nu sedan S-budgeten fallit och SD:s budgetförslag vunnit.

Att M:s och L:s budgetförslag föll beskrivs som ett fall på eget grepp. Skälet till att SD lade fram ett eget budgetförslag var att M och L i år vägrade bjuda in partiet till budgetförhandlingar men räknade med att SD skulle stödja förslaget ändå. Det visade sig vara en politisk felkalkylering.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
559Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons