Sverigedemokraterna vill se rikspolischef Anders Thornbergs avgång. Enligt Richard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet, är Thornberg inte rätt person att leda polisen.

Gängvåldet fortsätter att växa i landet och i helgen skakades Stockholm av en masskjutning med minst 21 skott mitt i Farsta centrum. Två personer dog och ytterligare två skadades. Sammanlagt har sju personer skjutits under helgen. Nyligen rapporterade Samnytt att polisen har registrerat nära en skjutning per dag hittills i år.

LÄS ÄVEN: 144 skjutningar hittills i år – nära en per dag

Redan i mars flaggade SD för att Thornberg måste avgå. Detta med hänvisning till Thornbergs oförmåga att komma till rätta med den skenande gängkriminaliteten som går längre ned i åldrarna där icke-straffmyndiga som skjuter med automatvapen.

– Vi menar att det behövs en ny polisledning som kommer in med ny kraft, ett delvis annat sätt att tänka som på ett bättre sätt förstår situationens allvar och som är villiga att också på allvar ta tag i de problem som vi står inför, sa Richard Jomshof (SD).

Sverigedemokraterna skärper nu kravet och kommer att använda det som ett krav i förhandlingar med regeringspartierna i höst. Enligt Jomshof finns det även ett växande missnöje mot polisledningen inom regeringspartierna.

Har inga bra svar

Jomshof kommer inom kort att bjuda in Thornberg till justitieutskottet för en allvarlig diskussion om läget i Sverige och vad Polismyndigheten vill att politikerna gör.

– Situationen vi ser i dag är en följd av en förödande invandringspolitik, segregation och splittring. Man har inte kunnat ta emot de här människorna på rätt sätt, samtidigt har man haft en kriminalpolitik som inte varit förberedd på situationen. Det är en situation skapad av politiker och det är ingen tacksam uppgift för rikspolischefen, säger Jomshof till Aftonbladet och fortsätter:

– Men när jag fått möjlighet att ställa frågor till rikspolischefen om vad som behövs har jag inte fått några bra svar. Det här handlar inte bara om resurser, det handlar om hur man styr polisen och vad man prioriterar.

LÄS ÄVEN: Rikspolischefen VET INTE varför Sverige drabbats av våldsam brottslighet