Domstol3

T.v. Genrebild. T.h. Livia Johannesson forskare. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

SD:s nämndemän ökar kraftigt nästa år – forskare varnar för fler asylavslag

Publicerad 12/26/2019
Annons

Från och med nästa år förändras sammansättningen av nämndemannakåren. Sverigedemokraterna ökar sin andel av nämndemän med hela 50 procent medan Miljöpartiet tappar kraftigt vilket forskare menar kan ha en effekt på asylärenden.

Den Socialdemokraterna och Vänsterpartiet närstående mediesajten Dagens Arena har tittat närmare på förändringen som sker i samband med att en ny fyraårig mandatperiod inleds i landets domstolar.

LÄS ÄVEN: Klumpfot asylgrundande – nu får hela familjen stanna i Sverige

Partiernas resultat i region- och kommunvalen ligger till grund för hur många nämndmän ett parti får nominera. När det gäller hov-, kammar, och förvaltningsrätt innebär förra årets valresultat att Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ökar sin närvaro med över 50 procent. Resultatet innebär även att SD kommer att finnas representerade i ytterligare två domstolar.

Detta samtidigt som Miljöpartiet tappar hela 53 procent av sina platser. Vidare framgår det att partiet tappar sin närvaro i 22 av landets hov-, kammar, och förvaltningsrätter.

Dagens Arena tar i sin artikel upp risken för SD:s kraftiga ökning kommer att spegla besluten. De hänvisar därefter till en artikel som Expressens reporter David Baas skrev år 2015 att nämndemän från SD uppges ha ”formulerat sig rasistiskt, hatiskt eller fördomsfullt på internet”.

Vidare skriver sajten att asylaktivistiska Equmeniakyrkan slagit fast i en rapport att SD:s nämndemän som hanterar konvertiters asylprocesser ger avslag i 93 procent av fallen medan motsvarande siffra för nämndemän från Vänsterpartiet endast är 15 procent.

Nämndemännens närvaro inverkar domslutet

För att lägga ytterligare tyngd i faktumet att SD:s nämndemän uppges vara betydligt mer restriktiva i asylärenden upphöjs forskaren Linna Marténs som genom forskning hävdar att nämndemännens partipolitiska tillhörighet påverkar besluten i asylärenden.


Linna Marténs, forskare. Foto: Faksimil Facebook

Marténs forskning uppges visa att en asylsökande som fick en nämndeman från Miljöpartiet, Vänsterpartiet eller Kristdemokraterna har nästan fyra procentenheter högre chans att få asyl jämfört med om migranten fått en nämndeman från Sverigedemokraterna.

– Nämndemännens närvaro inverkar på domslutet. Om nämndemännen kommer från ett flykting-liberalt eller flykting-restriktivt parti har betydelse, säger Martén till Dagens Arena.

Forskare: ”SD:s ökning kan såklart få effekt”

Livia Johannesson är ytterligare en forskare som medverkar i artikeln. Hon engagerar sig bland annat i objektivitet och rättssäkerhet vid Stockholms universitet. Vid sidan om det har hon även engagerat sig som moderator för ett asylaktivistisk vittnesseminarium om civilsamhällets engagemang för uppehållstillstånd till ensamkommande migranter.

Enligt Johannessons erfarenhet har domare som hon i sin forskning har intervjuat uttryckt en oro över att de i Migrationsdomstolen är sista instansen i asylmål. Det framgår sedan att just nämndemännen i asylärenden har svårare att bara hålla sig till juridiska kriterier. Det framgår inte i vilken politisk riktning som är vanligast men däremot ser forskaren att SD:s ökning kommer kunna få effekt med fler avslag.

– Att Sverigedemokraterna ökar sina nämndemän kommer såklart kunna få effekt. Än så länge har det vägts upp av nämndemän från andra partier men det är klart att om de blir många fler och nämndemännen från partier på andra sidan det politiska spektrat blir allt färre så kan det leda till fler avslag, säger Johanesson till Dagens Arena.

LÄS ÄVEN: Ny dom: Asylsökande behöver inte göra sin identitet sannolik för att få asyl

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons