Se hur riksdagsvalet slutar enligt spelbolagen
Foto: Wikipedia

I SVT/Novus senaste väljarbarometer landade både Moderaterna och Sverigedemokraterna på 18,6 procent av rösterna. Miljöpartiet har åter igen lyckats ta sig över 4-procentsspärren och kammade hem 5,2 procent. Men vad säger de senaste oddsen hos spelbolagen?

Spänningen inför valet, som i mångas ögon är ett ödesval för landet, gör det intressant att inte bara titta på väljarbarometrar utan även på vad spelbolagen tror kommer att ske. Hos spelbolaget Betsson står det klart är att Socialdemokraterna förväntas ta hem flest röster, som så ofta tidigare.

Minimala 1.01 odds erbjuds på spel om att Socialdemokraterna blir det största partiet. För de två näst största, Moderaterna och Sverigedemokraterna, erbjuds oddsen 8.00 respektive 10.00 på att de får flest antal röster i valet, vilket visar hur långt bakom Socialdemokraterna de ligger.

Ett mer spännande spel är kanske vilket av M och SD som blir störst. Betson erbjuder 1.40 i odds om Moderaterna lyckas bli större än Sverigedemokraterna. Skulle däremot SD bli större än M ger spelet 2.75 gånger pengarna.

LÄS ÄVEN: Annie Lööf: Invandringspolitiken inte för generös

Troligare att Annie Lööf blir statsminister än Jimmie Åkesson – enligt oddsen

Enligt dagens odds kommer Magdalena Andersson fortsätta regera som statsminister även efter valet. Spel på henne som statsminister ger 1.55 gånger insatsen. Moderatledaren Ulf Kristersson ges oddset 2.35. Övriga partiledare spås mycket lägre chanser att kamma hem titeln och Annie Lööf (C) ses som en troligare statsminister än SD:s Jimmie Åkesson. Deras odds ligger på 51,00 respektive 65,00.

Kampen för de minde partierna Liberalerna och Miljöpartiet, som i de senaste väljarbarometrarna kretsat kring riksdagsspärren, är hård men enligt oddsen så lyckas båda partierna klamra sig kvar i riksdagen. Oddsen för att MP når över fyraprocentsspärren ligger på 1,50 medan oddsen på att de hamnar under spärren ligger på 2,40. Betsson ställer högre krav på Liberalerna, med den nye partiledaren Johan Pehrson i spetsen. Där gäller spelet huruvida L får fler än 4,5 procent av rösterna. Oddsen som erbjuds är 1,65 om partiet får över 4.5 procent och 2.10 gånger pengarna om de hamnar under.

LÄS ÄVEN: Statstelevisionen kampanjar för att få migranter att rösta

Låg risk att Nyans tar sig över riksdagsspärren

Det går även att spela på några av partierna som idag står utanför riksdagen, som Alternativ för Sverige, Medborgerlig Samling, Feministiskt Initiativ, Piratpartiet och det muslimska partiet Nyans. För dem handlar spelen dock inte om huruvida de tar sig över riksdagsspärren eller ej utan om de lyckas kamma hem en viss procentandel av rösterna eller ej.

Chansen, eller kanske risken, att Nyans får fler än 0,5 procent av väljarnas röster ger 2,20 gånger pengarna medan oddsen på att de får färre ligger på 1,60. För AfS gäller spelet om de tar fler eller färre än 0,75 procent av rösterna. Lyckas de ger det spelaren 2.00 gånger pengarna. Oddsen på att de får färre ligger på 1,72. Om Medborgerlig Samling får över 0.25 procent av rösterna så ger det spelaren 1,55 gånger pengarna. Under 0.75 procent ger 2,30 i odds. Detta innebär att Betsson tror att MED kommer att lyckas bättre i år än i valet 2018, då partiet slutade på 0.20 procent av rösterna.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Almgren

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.