Efter flera mandatperioder av dysfunktionell energipolitik med S och MP börjar det nu röra på sig på kärnkraftsfronten. Ett exempel är det danska kärnkraftsbolaget Copenhagen Atomics som i närtid skrivit under en avsiktsförklaring om att bygga en testkärnreaktor i Marviken, Norrköping.

I Danmark styr fortfarande socialdemokraterna och därför finns i motsats till Sverige en rad hinder kvar som gör det hart när omöjligt att bygga ny kärnkraft. Därför har Copenhagen Atomics i stället vänt sig mot Sverige som med Tidöregeringen fått en framtidsinriktad i stället för bakåtsträvande energipolitik.

Vad det i detta skede handlar om är att bygga en avancerad smältsaltsreaktor tillhörande kärnkraftens generation 4 som drivs med torium i stället för uran. Platsen för reaktorn blir enligt den avsiktsförklaring som Copenhagen Atomics och bolaget iPower Group tecknat Marviken i Norrköping.

Marviken har gamla kärnkraftsanor

Marviken har gamla anor av att vara skådeplats för pionjärinitiativ på kärnkraftsområdet. Här byggdes en reaktor redan 1968 som emellertid aldrig togs i drift på det sätt som var tänkt.

Den dåvarande socialdemokratiska regeringens avsikt var att den skulle drivas med svensk uran och producera både el och plutonium för svenska kärnvapen. När de sistnämnda planerna skrinlades, tungvattentekniken ansågs för dyr och reaktorn dessutom befanns inte leva upp till säkerhetskraven, byggdes den i stället om för fossildrift.

Och nu kan Marviken återigen hamna i fokus för nukleär spjutspetsteknik. Om den aviserade testreaktorn håller vad den lovar finns planer på att i ett andra skede skala upp reaktorkapaciteten ytterligare.

– Planerad driftsättning är 2025 och sedan är planen att bygga ut kapaciteten för att försörja verksamheter i energiklustret med både el och värmeenergi, säger den svenske entreprenörsprofilen Niclas Adler, som också är iblandad i projektet, till Tidningen Näringslivet.

Inga svenska skattepengar inblandade

Enligt vad som hittills är känt kommer Copenhagen Atomics att själva finansiera testanläggningen fullt ut. Inga subventioner med svenska skattepengar är i skrivande stund påtänkta för projektet.

Det finns emellertid en risk att reaktorbygget inte blir av. Många avsiktsförklaringar att bygga ny kärnkraft har kommit och gått utan att någon spade överhuvudtaget satts i marken. Men Niclas Adler är full av tillförsikt att toriumreaktorn i Marviken inte ska bli ytterligare ett i raden av dessa.

– Driftsättningen av Copenhagen Atomics demonstrationsanläggning i Marviken är mycket strategisk och ligger helt rätt i tiden. Det finns ett starkt internationellt forskningsnätverk som stödjer den fortsatta industrialiseringen av Copenhagen Atomics teknologi och positionerar den väl för snabb licensiering, säger han till Tidningen Näringslivet.

Kan drivas med uttjänt uranbränsle

En enorm fördel med generation 4-reaktorer av det slag som Copenhagen Atomics avser bygga är att utbränt kärnbränsle från tidigare generationers kärnkraftsreaktorer kan återanvändas för att driva dem i stället för att begravas i omdiskuterade slutförvar.

Tekniken är långt framskriden och inga tekniska hinder finns för att bygga sådana reaktorer. Torium som de kan drivas med är en billig råvara och en metall som finns i mängder och som inte används till några konkurrerande ändamål.

Men man kan också som nämnts driva dem på befintligt uttjänt uranbränsle, därefter förkortar slutförvaringstiden till 300 år ovan jord i stället för förseglade bergrum. Adler har lovat att bidra till att lösa den svenska kärnavfallsfrågan genom att köra den planerade testreaktorn på utbränd uran.

Ekonomin den springande punkten

Om projektet ändå går i stå blir det sannolikt i så fall av ekonomiska skäl. Att bygga testreaktorn kostar stora summor pengar och det står och faller med om Copenhagen Atomics med vd Mads Steenberg i spetsen kan skaka fram pengarna själv eller hitta investerare som vill vara med och satsa.

Steenberg är emellertid i likhet med Adler full av tillförsikt om att ro projektet i hamn. Han kallar i en kommentar reaktorbygget för ”en viktig milstolpe för förverkligandet av framtidens energilösningar” och säger sig ha ambitionen och målsättningen att ”skapa en hållbar och trygg energiframtid för kommande generationer”.