Hjällbo 956

Upploppen i Hjällbo. Foto: Polisen

Inrikes

Se polisens bilder från klankriget i Hjällbo: ”Försöker ha dialog”

Publicerad 6/25/2021
Annons

Tidigare i vår utbröt ett våldsamt klankrig i Hjällbo i nordöstra Göteborg. Fler än hundra personer från klaner och lokala gäng gjorde upp med tillhyggen mitt i centrum samtidigt som polisen försökte hantera situationen med hjälp av dialog. Samnytt kan visa polisens bilder från kroppskameror och drönare som används i bevisningen mot elva män som nu åtalas.

Det var vid 17-tiden den 28 maj som ett fullskaligt upplopp utbröt i det invandrardominerade och så kallade särskilt utsatta området Hjällbo i Göteborg. Kravallerna pågick under dagen och hela natten. Polisen uppgav att de omhändertagit 32 personer men enbart elva av dessa åtalas för brott.

LÄS ÄVEN: Kriminella upprättar vägspärrar i Hjällbo – kontrollerar id

Enligt kammaråklagare Fredrik Berglund har de åtalade männen, som tillhör två klaner med bakgrund från Mellanöstern – däribland Ali Khan – samt det gängkriminella Hjällbonätverket – ha tagit över det offentliga rummet och förvandlat torget till ett slagfält, rapporterar Göteborgs-Posten.

Bakgrunden till upploppet ska ha varit en mindre incident tidigare på dagen mellan gängen som orsakat upprörda känslor och en konflikt.

Hjällbo centrum. Foto: Polisen

Polisens vittnesmål: ”Sparkar på medvetslös”

Samnytt har tagit del av polisens förundersökningsprotokoll där flera poliser delar åklagare Berglunds beskrivning av situationen som ”ett slagfält”. En polis menar att det var ”totalt kaos” på platsen och att han själv kunde se hur en man slogs medvetslös och landade i backen. När personen låg ned fortsatte andra att sparka på huvudet.

Hjällbo centrum. Foto: Polisen
Hjällbo centrum. Foto: Polisen
Hjällbo centrum. Foto: Polisen
Hjällbo centrum. Foto: Polisen

Polisen: ”Försöker ha dialog – men de vill inte prata”

Det framgår av flera av polisens händelserapporter att de har försökt arbeta med dialog men utan någon som helst framgång.

Poliskvinna knuffas undan av gäng. Foto: Polisen

Klanledare ”löste” situationen

Vidare framgår det även att Ali Khans klanöverhuvud Hashem ska ha löst konflikten mellan klanerna.

Yrkar på fängelse för alla

I polisförhören förnekar samtliga elva män brott och svarar ”inga kommentarer”. Kammaråklagare Fredrik Berglund vid Göteborgs åklagarkammare kommer att yrka på fängelsestraff för samtliga inblandade som står åtalade för bland annat våldsamt upplopp och misshandel.

Det pågår fortfarande flera andra polisutredningar rörande bland annat ett mord som inträffade två dagar efter upploppet. Samnytt har tidigare visat rörliga bilder från klankriget:

LÄS ÄVEN: Här stoppas klanen på väg till kriget i Göteborg

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons