Inrikes

Sebastian förlorade fem liter blod efter knivhugg – nu går asylsökande knivmännen fria

Publicerad 12/6/2018
Annons

På nyårsnatten förra året inträffade ett knivbråk i Grums. Tre personer fördes till sjukhus och en av dem skadades svårt efter två knivhugg. Två asylsökande män från Afghanistan häktades för försök till mord, men släpptes och nu är de spårlöst försvunna.

När 23-årige Sebastian anländer Centralsjukhuset i Karlstad saknar han puls och två knivblad sitter fast inuti hans kropp. Knivhuggen mot hans buk har resulterat i att han förlorat omkring fem liter blod.

I efterhand förklarade läkarna att det var livshotande skador och att Sebastian var endast några sekunder ifrån döden. Under en månads tid vårdas han i respirator och svävar flera gånger mellan liv och död, rapporterar Aftonbladet (2018/12/05)

Började med ett rån
På brottsplatsen i Grums strax utanför Karlstad, hittade polisen ytterligare tre avbrutna knivar. Knivbråket i Grums uppstod efter en rånmisshandel tidigare under nyårsafton.

Några vänner till Sebastian hade blivit angripna av ett gäng asylsökare som slog ner dem och rånade dem i Karlstad. På nattbussen hem till Grums möts vännerna och asylsökarna återigen. Ett bråk utbryter och en av vännerna ringer till Sebastian och ber honom komma till platsen för att hjälpa till.

– Mina kompisar gick av vid samma hållplats som det här gänget, och sedan försökte de ta sig in där de bodde. De ville få ut dem på gatan för att konfrontera dem, förklarar Sebastian till Aftonbladet.

LÄS MER: Omfattande skadegörelse av asylsökande män – SR Värmland undanhåller informationen

Tolkningshjälp
Polisen griper två misstänkta gärningsmän, en 19-årig man och en 25-årig man som båda invandrat till Sverige som asylsökande från Afghanistan. I förhören behövs hjälp med tolkning på dari.

Männen häktas misstänkta för mordförsök och enligt uppgifter ska deras fingeravtryck finnas på knivarna som Sebastian huggits med. Polisen har däremot svårt att veta vem av de två asylsökande männen som utdelat knivhuggen.

Tingsrätten släpper häktad 19-åring
Värmlands tingsrätt beslutar i mars att den 19-årige mannen ska släppas ur häktet trots att misstankarna kvarstår. Rätten ansåg att 19-åringen hade suttit häktad för länge med hänsyn till den låga åldern.

Ett beslut som Hovrätten väljer att ändra, tonåringen begärs återigen häktad. Men nu kan polisen inte längre hitta honom.

LÄS MER: Våldtäktsvåg i Värmland – fyra anmälningar under helgen

Sebastian får lämna sjukhuset i maj, det är samtidigt som den 25-årige mannen får lämna häktet. Även 25-åringen försvinner, trots att polisen ansåg att dessa två asylsökare hade ett begränsat nätverk i Sverige, som skulle försvåra möjligheten för personerna att fly.

Hovrätten har begärt båda männen häktade, men åklagaren Per Svensson har inget större hopp om att hitta asylsökarna. Inom kort kommer han att lägga ner förundersökningen.

– Jag bedömer att bevisläget är sådant att jag inte med tillräcklig säkerhet kan styrka vem det är som gjort vad, säger Svensson till Aftonbladet.

Besviken på rättsväsendet
I dag arbetar Sebastian med att komma tillbaka till normal form och sitt arbete. Han har inte längre något förtroende för det svenska rättsväsendet.

– När man väl hamnar i en situation där man behöver hjälp av samhället så händer ingenting. Jag har helt tappat tron på rättsväsendet, säger han till Aftonbladet.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons