Säkerhetsföretaget Securitas publicerade i helgen ett utlåtande om ingripandet mot en trotsande tonåring i Kista Galleria i början av månaden.

Det var lördagen den 5 januari som ordningsvakter i Kista Galleria ingrep mot en stökig tonåring som inte hörsammade uppmaningen att lämna gallerian. Public service-aktören SR rapporterade först om händelsen genom hjärtskärande bilder på ingripandet med ynglingens skrik. Därefter publicerade SR ett expertutlåtande från Rädda Barnen gällande barnmisshandel – men utelämnade viktiga detaljer. Anledningen till avvisningen var trakasserier mot Kista-bibliotekets personal och besökare som pågått i flera timmar.

LÄS MER: Sveriges Radio vilseledde om ”barnmisshandeln” i Kista galleria – här är hela bakgrunden

Nu uttalar sig Securitas, det säkerhetsföretag som tillhandahåller ordningsvakter till Kista Galleria i nordvästra Stockholm.

I meddelandet skriver man att allt material inklusive gallerians kameraövervakning har granskats noggrant. Enligt Securitas bedömning har de ordningsvakter som varit inblandade i incidenten inte gjort sig skyldiga till någon form av lagöverträdelse eller brott i samband med händelsen.

Säkerhetsföretaget förtydligar i sitt meddelande att ordningsvakter arbetar under lagstadgade befogenheter och lyder under polismyndigheten. I detta fall är det polislagens §13 som är aktuell och den ger ordningsvakten befogenhet att avvisa, avlägsna samt omhänderta en person som stör den allmänna ordningen.

LÄS ÄVEN: Farligare arbetsdagar för ordningsvakter – ”En del som riktar en pistol försöker man lugna ner”

Polisanmälningar
Efter händelsen har Securitas blivit informerade att flera polisanmälningar har upprättats mot ordningsvakterna. Dessa har sedan bemötts med en motanmälan från ordningsvakterna i fråga. Polisen utreder fortfarande händelsen men redan nu kommenterar Securitas att inget tyder på att lagbrott har inträffat.

Rasistiska hatkommentarer och dödshot
Securitas meddelar även att man fått kännedom om rasistiska hatkommentarer och dödshot mot de ordningsvakter som närvarade vid ingripandet. Dessa hot har inträffat både under och efter ingripandet.

Säkerhetsföretaget har polisanmält vad man kallar för allvarliga hot och kränkningar mot personal som genomförde sitt arbete.