Efter att förhandlingarna mellan SAS-ledningen och piloterna strandat varslar pilotfacket om strejk från och med den 29 juni.

Vid 14-tiden på torsdagen lämnade Svensk Pilotförening ett strejkvarsel till Medlingsinstitutet i Stockholm, något föreningens motsvarigheter i Danmark och Norge också gjort. Ifall SAS-ledningen inte ger med sig går omkring 900 piloter i Skandinavien ut i strejk om tre veckor.

LÄS ÄVEN: SAS-aktien i fritt fall – risk för konkurs

Martin Lindgren, ordförande i SAS-sektionen på Svensk Pilotförening, räknar med att strejken kan påverka uppemot 250 avgångar och 45 000 resenärer om dagen.

– Blir det en strejk så ligger hela ansvaret på ledningen. Vi kan inte ta ansvar för att de inte vill ingå avtal med oss, säger Martin Lindgren till DN.

LÄS ÄVEN: SAS i reklamfilm: ”Det finns inget skandinaviskt”

Förhandlingarna har handlat om hur mycket piloternas villkor kan försämras och har pågått sedan november.

– Det är nästan så man skäms men vi har erbjudit dem att de med 14 dagars varsel ska få sätta ner arbetstid och lön för piloter med 25 procent i upp till fem månader om året utan förhandling. Men de tycker ändå inte att förslaget duger.

Ska spara sju miljarder

Samtidigt befinner sig SAS åter igen i en svår ekonomisk situation. I sparplanen som presenterades tidigare i år är ambitionen att dra ned årliga kostnader med drygt sju miljarder kronor samtidigt som man söker kapital från befintliga och nya ägare.