semir-hasooni-mord-feat

Bild: Polisen.

Inrikes

Semir Hasooni döms till livstids fängelse för avrättningsmord

Publicerad 3/18/2022
Annons

23-årigen Semir Hassoni bosatt i utsatta Storstockholmsområdet Tensta sköt den 2 november ihjäl en 22-årig man på öppen gata i området Beckomberga i södra Stockholm. Han flydde efter dådet utomlands men kunde efter flera turer gripas och lämnas ut till Sverige. Nu döms han till livstids fängelse.

Motivet till mordet är inte utrett men indikationer finns på att det rört sig om ett triangelrelationsdrama som urartade. Semir lurade 22-åringen till platsen med förvändning om en knarkaffär men sköts i stället ihjäl inför ögonen på sin flickvän.

Semir flydde sedan utomlands till Tyskland där han först greps men efter en miss sedan släpptes varvid han tog sig vidare till Irak. Så småningom kunde Semir dock utlämnas till Sverige och ställas inför rätta. Han döms nu till livstids fängelse för mordet.

Flickvän pekade ut men tog tillbaka

Bevisningen bestod till att börja med av ett utpekande från offrets flickvän som bevittnade mordet. I ett senare skede tog hon dock tillbaka vittnesmålet. Misstankar finns om att hon utsatts för påtryckningar, så kallat övergrepp i rättssak.

Senare tillkom bevisning i form av konversationer som Semir fört via appen Anom som kunde dekrypteras och som amerikanska FBI försåg de svenska myndigheterna med.

Tre döms för medhjälp

Tre personer som hjälpt Semir på olika sätt döms också till fängelse.

Det rör sig om en 23-åring som får tre och ett halvt års fängelse för bland annat grovt vapenbrott och skyddande av brottsling, en 40-årig man som får tre år och åtta månaders fängelse för bland annat grovt vapenbrott, skyddande av brottsling, anstiftan av skyddande av brottsling och anstiftan till grovt vapenbrott samt en 22-åring döms till tre års fängelse för medhjälp till grovt vapenbrott och medhjälp till försök till grovt vapenbrott.

Flera rekordår för dödsskjutningar

Förra året sköts 46 personer ihjäl i Sverige och ännu fler skottskadades. totalt rapporterades 335 skjutningar. Det är i snitt nästan en död varje vecka och en skjutning varje dag. Siffrorna för 2020 var nästan identiska.

2020 och 2021 var rekordår men rekorden kan komma att slås 2022 då redan ett 15-tal personer skjutits ihjäl bara två och en halv månad in på året. En absolut majoritet av skjutningarna sker i gängkriminella miljöer där både förövare och offer har utomvästlig invandrarbakgrund.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
669”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons