flicka barn ledsen

mintchipdesigns, CC0

Inrikes

Sex månader gammal flicka förlamad efter miss av läkare

Publicerad 3/29/2022
Annons

Då flickan genomgick en planerad operation för att korrigera ett medfött hjärtfel gjorde den ansvarige läkaren ett misstag som ledde till bestående skador och att hon aldrig kommer att kunna gå igen. Flickans familj konstaterar att missen lett till konsekvenser för hela familjen.

Det var på Skånes universitetssjukhus i Lund 2020 som den då sex månader gamla flickan skulle genomgå en hjärtoperation, rapporterar Sydsvenskan. Under operationen skulle man strypa förbindelsen mellan stora kroppspulsådern och lungpulsådern, i stället placerade den ansvarige läkaren en klämma över stora kroppspulsådern vilket ledde till att flickans blodtryck steg.

Först elva timmar senare uppdagades misstaget då flickan låg nedsövd i respirator efter operationen. För att korrigera misstaget krävdes en andra operation.

Fallet har granskats av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som konstaterar att missen kunnat undvikas om läkaren varit mer noggrann och bättre satt sig in i patientens anatomi. Man slår fast att läkaren brustit i sin yrkesutövning då han inte utförde sitt arbete med den noggrannhet och aktsamhet som uppgiften kräver.

Flera skador

Den i dag drygt tvååriga flickan har fått flera bestående skador, bland annat förlorad känsel i benen och problem med tarmar och urinblåsa.

I anmälan skriver flickans föräldrar hur skadorna kommer få svåra och livslånga konsekvenser för hela familjen.

”Det kommer även att få stor påverkan för oss föräldrar, då vi måste vårda henne på ett annat sätt än vad som är normalt. I och med det inträffade kommer hon aldrig att kunna gå och förmodligen alltid ha blöja”, skriver de.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons