Region Stockholm – tidigare Stockholms läns landsting – går med rekordvinst. Närmare sex miljarder plus det senaste året, mitt i corona-pandemin. Samtidigt fortsätter larmrapporterna att strömma in från vårdpersonalen på golvet om besparingar och nedskärningar på nästan allt.

Fanny Nilsson är engagerad i Sjukvårdsuppropet, en organisation som arbetar mot de ständiga sparbetingen i vården som man menar bland annat äventyrar patientsäkerheten och utsätter personalen för en orimlig arbetsbelastning.

På Twitter har hon, jämte en skärmdump av en artikel i SvD där finansregionrådet Irene Svenonius (M) stoltserar med regionens mångmiljardöverskott, publicerat ett foto från fikarummet på Södersjukhuset där personalen uppmanas skära ned på ett otal olika ting.

Det är allt från att inte sätta igång förlossningar, så kallade induktioner, som görs när mammans eller barnets liv är i fara till att dra ned på läkemedel och lakan till patienterna och sänka kraven på toaletthygien. Någon har uttryckt sitt missnöje genom att på tavlan sätta upp en röntgenplåt av Homer Simpson med en hjärna stor som en ärta.

Ständiga larm från en överbelastad och nedskuren vårdapparat

Larmen från vården har duggat tätt under pandemiåret. En sedan länge snålkörd vårdapparat har visat sig inte innehålla någon redundans som kan mobiliseras i kristider. Men i Stockholm vill Svenonius behålla pengarna i regionkassan än att spendera dem på förstärkningar i vården som skulle kunna öka tillgängligheten, patientsäkerheten och lindra personalens arbetsbörda.

Överskottet på sex miljarder är närmare tre gånger större än det största överskott regionen haft de senaste tio åren. En miljard kommer från utförsäljning av regionens fastigheter och över två är samtidigt extra statsbidrag som regeringen delat ut för att stötta de corona-ansträngda regionerna. Men i Stockholm har Svenonius valt att hålla inne också dessa pengar.

Finansregionrådet försvarar att corona-pengarna inte slussats ut till verksamheterna med att hon fortfarande funderar över hur miljarderna ska användas ”på ett klokt sätt”.

– Resultatet är mycket högre än det brukar vara. Det ställer stora krav på hur vi ska använda överskottet på ett klokt sätt, sade hon nyligen till SvD i den artikel som Fanny Nilsson på Sjukvårdsuppropet uppmärksammar.

I artikeln konstaterar tidningen att det ekonomiska resultatet för 2020 i stället för ett plus i kanten för Svenonius kan betraktas som ett kvitto på hur mycket vårdverksamhet som aldrig levererats till skattebetalarna. Finansregionrådet tvingas åtminstone delvis instämma i detta.

– Man kan säga att vi fått en skuld till befolkningen, erkänner hon.

Kritik mot Svenonius från flera håll

Kritik mot att budgetöverskott och statens pandemibidrag läggs på hög hos Svenonius i stället för att pengarna sätts in i vårdverksamheterna har kommit från såväl oppositionspolitiskt håll som från gräsrötterna i vården och civilsamhälleliga organisationer som Sjukvårdsuppropet.

Kritiken restes redan innan det stod klart att det skulle bli ett rekordöverskott i år. Den har sedan detta blev känt intensifierats. Bland annat har det uppmärksammats att mycket av screeningen för cancer eftersatts med stor risk för att många svenskar går omkring med en oupptäckt cancer som det kan vara försent att behandla när den väl konstateras i framtiden. Men trots larmen om detta har inga extrapengar dykt upp i huvudstaden för att åtgärda problemet.

Satsar på överkapacitet i kollektivtrafiken i stället

Irene Svenonius låter sig inte påverkas. Hennes plan på att lägga undan pengarna för framtiden ligger fast, rapporterar SvD. I stället för mer pengar till vården vill finansregionrådet använda pengarna till att upprätthålla full turtäthet i kollektivtrafiken trots att många efter smittskyddsrekommendationer nu väljer bort den.

– Vi fortsätter driva kollektivtrafik med fullt antal avgångar trots att antalet resenärer gått ner till hälften.

Inte heller kommer något av överskottet gå till att öka vaccinationstakten i Stockholm, detta trots att man ligger långt efter i detta jämfört med många andra regioner i landet. Svenonius hävdar dock att det inte beror på pengabrist utan brist på vaccin.

– Vi är den region i Sverige som har fått minst antal doser per invånare. Man kan inte vaccinera med luft.

Tre miljarder stoppas in i fond för framtiden

En stor del av överskottet, drygt tre miljarder, ska enligt ett beslut från den blågröna majoriteten i Stadshuset sättas in i en fond som resultatutjämningsreserv som staden kan plocka ur under år med svagare resultat.