Under måndagen väcktes ett tredje åtal för påskhelgens korankravaller i Örebro. Tre män, en av dem en sexbarnspappa, åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Ingen av de åtalade är född i Sverige, men två av dem är numera svenska medborgare.

Hittills har åtta män dömts till fängelse för påskhelgens muslimska våldsamheter i Örebro. Två av dem, det syriska brödraparet Ali och Hussain Kafarnawi, har dessutom dömts till livstids utvisning.

SE ÄVEN: Fyra döms till fängelse för korankravaller i Örebro

SE ÄVEN: HEJ DÅ, Ali och Hussain! – Utvisas på LIVSTID för korankravaller

Nu inleds alltså en tredje rättegång mot ytterligare tre män för korankravallerna. Samtliga åtalade är kända av polisen och har var för sig begått ett flertal brott.

Från Kurdistan

En av de åtalade är 31-årige Pasha Karim. Han är numera bosatt i Karlskoga, men är ursprungligen från Arbil i irakiska Kurdistan. Karim kom till Sverige som barn och är svensk medborgare sedan 2004.

Den 31-årige kurden dömdes 2016 för bland annat rån sedan han tillsammans med kumpaner rånat en bekant i dennes lägenhet i Karlskoga. Han dömdes i samband med det även för att ha försökt smuggla in irakiska cigaretter till Sverige. Domen slogs senare fast av hovrätten.

Pasha Karim. Foto: Polisen

För två år sedan dömdes Pasha Karim för grovt vapenbrott. Han är även flera gånger dömd för misshandel, övergrepp i rättssak och narkotikabrott.

Pasha Karim är skild och har inga barn.

Från Syrien

Ibrahim Yosef, som även han är bosatt i Karlskoga och är jämngammal med Pasha Karim, är den andre i trion som åtalas för brott. Yosef är född i Syriens huvudstad Damaskus och kom till Sverige 2013. Han är svensk medborgare sedan 2017.

Enligt utredningen tände Yosef eld på åtminstone ett av de polisfordon som stacks i brand under upploppen.

Ibrahim Yosef. Foto: Polisen

Den 31-årige araben är tidigare dömd för ringa narkotikabrott, brott mot knivlagen och vårdslöshet i trafik. Enligt handlingar som Samnytt tagit del av försörjs han av de svenska skattebetalarna via bidrag. Yosef har beviljats arabisk tolk under förhandlingarna.

Ibrahim Yosef är ogift, men har ett barn med en kvinna som numera har skyddade personuppgifter.

Från Tjetjenien

Den tredje åtalade är 36-årige Movsar Akaev. Han är född i den ryska delrepubliken Tjetjeniens huvudstad Grozny, invandrade till Sverige 2010 och bor numera i Degerfors.

Akaev, som är rysk medborgare och saknar svenskt medborgarskap, är tidigare dömd för bland annat människorov, olaga hot och övergrepp i rättssak. Han hade nyligen släppts ut från fängelset när han i april bestämde sig för att delta i korankravallerna.

Movsar Akaev. Foto: Polisen

Akaev är enligt folkbokföringen pappa till sex barn med minst två olika kvinnor. Hans nuvarande fru, som han har tre av barnen tillsammans med, vände sig förra året till Försäkringskassan och krävde extra bidrag som kompensation för att hennes man satt i fängelse. Hennes begäran avslogs.

Mamman eller mammorna till de tre andra barnen har skyddade personuppgifter.

”Jag är tjock”

Alla tre förnekar brott och hävdar att det inte är de som syns på polisens bilder från upploppen.

Syriern Ibrahim Yosef tycker att bilderna på honom föreställer någon som är smalare och mer mörkhyad än han själv tycker att han är.

– Den här personen är smal, jag är tjock, säger han i polisförhör.

– Det syns på hyn att han är somalier.

Grovt sabotage mot blåljusverksamhet

Trion åtalas för i första hand grovt sabotage mot blåljusverksamhet och i andra hand för våldsamt upplopp och grov skadegörelse.

”Movsar Akaev, Ibrahim Yosef och Pasha Karim har tillsammans och i samförstånd med varandra samt ett flertal okända medgärningsmän, angripit och stört polisverksamhet, räddningstjänst och ambulanssjukvård genom att använda våld och hot om våld mot poliser, skadat och tillgripit polisfordon och skadat polishundar som används i verksamheten samt vidtagit annan otillbörlig åtgärd”, inleder åklagaren sin stämningsansökan.

Ibrahim Yosef krävs som en del av åtalet på 135 849 kronor i skadestånd för den polisbuss han tände eld på.

LÄS ÄVEN: HÄR är koran-ligisterna: INGEN av de häktade född i Sverige