Nya terrordåd kan väntas om invandringen ska regleras, enligt afghanprofilen. ”Om vi vill leva i trygghet måste vi visa respekt till varandra”

På minnesdagen för offren av terrordådet på Drottninggatan skrev den dömde sexualbrottslingen och afghanprofilen Arif Moradi ett inlägg där han delar av med sig sin analys av terrordådet. Moradi, eller Niklas Mo som han numera heter på Facebook, skriver bland annat några varma ord om terroristen:

Den mördare som gjorde den här på Drottninggatan var också en människa som riskerade att bli utvisad, som mådde inte bra och som själv var rädd.”

Moradi menar att att döda någon inte är ”någon lösning”. Samtidigt skriver han att det inte är ”mänskligt vad myndigheterna gör mot de personerna som har sökt trygghet här. De sitter inlåst i förvar och blir behandlad som kriminella.”

Moradi dömdes i höstas för ett sexuellt övergrepp mot en 14-årig flicka under ett konfirmationsläger i slutet av 2016. Kort därpå sattes han på Migrationsverkets förvar i Flen i väntan på utvisning till hemlandet. Nyligen gav dock migrationsdomstolen i Stockholm honom ett uppehållstillstånd i Sverige – och använde bland annat hans vistelse på konfirmationslägret som ett bevis på hans konvertering till kristendomen.

LÄS MER: Sexbrottslingen Moradi får stanna i Sverige

Ett av intygen till stöd för hans asylansökan var underskrivet av samma församlingspedagog som försökt att tysta ner övergreppet, enligt brottsoffret förälder, – vilket Samhällsnytt avslöjade förra veckan. Nu i måndags ledde Moradi en olovlig demonstration mot utvisningen av afghanska migranter med avslagsbeslut.

Aktionen slutade i en triumf för de afghanska migranterna: trots kostsamma förberedelser, ett chartrat flygplan och ett stort polispådrag lyckades myndigheterna utvisa endast sex personer av de 27 tilltänkta. Detta har nätverket #vistårinteut meddelat i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Här utvisas afghanerna från Kållered

Moradi avslutar sitt inlägg med att skriva att man ska ”hjälpa varandra” om ”vi vill leva i trygghet”. Detta kan tolkas som ett indirekt hot om att en reglerad invandring med verkställigheter av utvisningsbeslut kan komma att leda till nya terrordåd.

Samhällsnytt har ringt afghanprofilen för att ställa frågor om hans inlägg. Moradi svarade följande på vår fråga om vilket syfte han hade med inlägget och med sin beskrivning av Akilov:

– Vet du, jag skiter i eran samhällsnytt och i er tidning bland annat. Och jag har ingenting att säga!

Därefter lade han på luren. I skrivande stund är inlägget borttaget från Moradis egen Facebook-sida, men finns kvar bland annat i gruppen ”Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar”. Under inlägget finns flera uppskattande kommentarer från Moradis anhängare:

Samtidigt fortsätter Moradi att odla sina politiska kontakter – som redan verkar ha gett honom utdelning i form av ett uppehållstillstånd. Här på bilden från hans tidslinje hävdar han att han tar emot gratulationer från Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen. Enligt vad Moradi själv uppgav till Samhällsnytt skedde mötet i riksdagshuset dit han kom för att ”hälsa på henne”. Moradi menar nämligen att han ”vunnit” över Migrationsverket.

Och det har han rätt i – i enlighet med vad Samhällsnytt rapporterade om i vår artikel i måndags agerade inte Migrationsverket, medan tiden för överklagande passerade. Idag har vi fått bekräftat via myndighetens presstjänst att ingen överklagan har lämnats in och därmed har migrationsdomstolens beslut att bevilja Moradi uppehållstillstånd i Sverige vunnit laga kraft i tisdags:

”Nej, det stämmer. Migrationsverket har inte överklagat ärendet.”