Arif Moradi

Arif Moradi till vänster. Foto. Per Björklund

Inrikes

Sexbrottslingen Moradi leder protester vid afghanutvisning i Göteborg

Publicerad 4/9/2018
Annons

Idag planerar Migrationsverket att utvisa tjugo afghanska ”ensamkommande barn” som kommit till Sverige från Iran eller Afghanistan. Aktivister demonstrerar vid förvaret i Kållered där de nu hålls i väntan på transport till Landvetter flygplats. Mitt bland aktivisterna kan man se den dömda sexbrottslingen och afghanprofilen Arif Moradi, som nyligen fick uppehållstillstånd i Sverige av migrationsdomstolen i Stockholm. Fler aktivister väntas ansluta sig till protesterna under eftermiddagen.

Samhällsnytt bevakar på plats vid förvaret i Kållered. En halvtimme efter att demonstrationen började kl 11:00 var uppslutningen mycket dålig. Det fanns fler poliser än demonstranter på plats, minst ett tjugotal, som tillsammans med de vakter som till vardags håller ordning på platsen skall säkerställa att utvisningen kan genomföras.

Men en som faktiskt kom till aktionen och ser ut att styra den är Arif Moradi. I fredags kunde Samhällsnytt rapportera att den tidigare dömda sexbrottslingen fick stanna i Sverige tack vare migrationsdomstolen i Stockholm. Redan några dagar efter det positiva beslutet uppmanar Moradi sina anhängare genom sitt nya konto på Facebook till att ta sig till Kållered och hindra verkställigheterna av Migrationsverkets beslut.

Polisen har spärrat av ett område där bussen som skall föra afghanerna till flygplatsen kommer att plocka upp dem. Utanför stod ett tiotal demonstranter med en banderoll och en svensk och en afghansk flagga. Polisen verkar ha planerat för en upprepning av händelserna i oktober förra året när en blandning av äldre kvinnor, invandrarungdomar och vänsteraktivister försökte blockera en annan utvisning.

En representant för Migrationsverket säger till Samhällsnytt att man i nuläget inte kan uttala sig om huruvida alla utvisningarna kommer att bli av, regelmässigt strömmar det in överklaganden och nya ansökningar i sista stund.

Samhällsnytt följer utvecklingen på plats och kommer att uppdatera med fler artiklar under dagen.

LÄS MER: Sexbrottslingen Moradi får stanna i Sverige

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons