Nätverket #vistårinteut går till total attack mot brottsoffrets familj: ”De ska få sitt straff”

Efter Samhällsnytts avslöjande igår om att de ”ensamkommandes” talesperson Arif Moradi är dömd för sexualbrott mot en 14-årig flicka skrev han ett inlägg på sitt numera stängda Facebook-konto. I inlägget kallar han sig feminist, beklagar sig över domen och antyder att anklagelserna mot honom är falska.

Kommentarsfältet fylldes snabbt med uppmuntrande budskap och hjärtan. Efter en genomgång av Facebook-profiler på kommentatorer kan Samhällsnytt konstatera att en majoritet av kommentarerna skrevs av medelålders kvinnor som har en koppling till nätverket #vistårinteut. Nätverket har gjort sig känt genom sina aktioner till stöd för ”afghanska flyktingbarn”. Tidigare anklagades medlemmar i nätverket i att ha osunda relationer med underåriga migranter.

LÄS MER: ‘Ensamkommandes’ talesperson lovade följa svenska lagar – döms för sexuellt ofredande mot minderårig

Tonläget i kommentarerna blev hårt. Kvinnor som erkände att de inte vet alla detaljer i fallet hävdade att de trots det ”vet” att Arif är oskyldig och att offret därmed ljuger:

En av kvinnorna berättade att hennes ”pojk Nawid” var med om ”samma sak” och dessutom hängdes ut på sidan kriminellt.com som publicerar domar om kriminella, främst med utländskt ursprung – bl.a. pedofiler och våldtäktsmän. Vilket brott ”pojk Nawid” dömdes för framgick inte av kvinnans berättelse:

Kvinnan fick medhåll av flera andra kommentatorer som stämde in i kritiken mot det svenska rättssystemet som ”rasistiskt”. En överrepresentation av utländska namn bland dömda förklarades med att rättssystemet medvetet friar svenska gärningsmän om offret inte är ”svensk och blond”:

En annan person krävde att de vittnen som bekräftade den drabbade flickans berättelse i domstol skulle ”utredas och kollas upp”:

I en av kommentarerna uttryckte sig en kvinna på följande sätt angående en 14-årig flicka utsatt för ett sexualbrott:

”Små flickor med långa ögonfransar kan ställa till ett helvete för grabbar, män. Lite gråt och tandgnissel brukar ju hjälpa i alla lägen för tjejer, fy faaan vilka ynkliga människor, jag spyyyr…”

En stor Refugee Welcome:s logga pryder kvinnans profilbild:

Efter att ha lyssnat på kommentarerna säger den drabbade flickans mamma följande till Samhällsnytt:

– Min dotter har läst några av de här kommentarerna. Hon mår fruktansvärt dåligt och går på anti-depressiva. Hon är rädd för de här människorna och för Arif. Sedan detta hände har hon mardrömmar och blev tvungen att gå ner till halvtid i skolan. Jag är också förkrossad över det här.

LÄS MER: Löfven samtalade med illegal migrant dömd för sexbrott mot barn

Mamman ångrar att familjen flyttade till Söderköping:

– Jag känner mig själv skyldig för att vi flyttade hit och för att jag lät henne gå till det här konfirmationslägret. Jag vill bara leva i fred med min familj och vill att mitt barn ska känna sig trygg…

Samtidigt riktar hon hård kritik mot kyrkan som stod som arrangör för konfirmationen:

– Det handlar om en vuxen man som hamnade på lägret i egenskap av ungledare och konfirmand. Jag ställer kyrkan mer ansvarig eftersom de har ansvar för sin personal. Men de ville mörka. De kontaktade mig inte alls utan det var min dotter som bröt ihop och berättade. Och när jag själv ringde kyrkan sa de att det var ”utrett”. De hade ett möte utan att ens ringa mig och har avfärdat allt som ”missförstånd”.

Polisanmälde de alltså aldrig detta?

– Nej, det var jag som gjorde det. De ville bara lägga munkavle på.

LÄS MER: Uppgifter – S-politiker bakom mötet med Löfven visste om utredning mot sexbrottslingen

Samtidigt är hon tydlig med att hennes polisanmälan inte har någonting med Arifs ursprung eller hans offentliga roll att göra. Det blir tydligt att hon känner sig tvungen att rättfärdiga en polisanmälan om sexualbrott mot hennes minderåriga dotter efter alla kommentarer som nätverket #vistårinteut har gjort:

– Det är handlingen som han begått är som är felaktig, inte hans ursprung. Jag har utländskt påbrå i familjen själv.  Det blev en rättslig prövning och han blev dömd för detta. Han ska ta det som en man istället för att skylla på mitt barn. Att han väljer att starta denna häxjakt mot oss… Jag förstår inte det…