sida
Inrikes

Sida flyttar till Botkyrka där lokaler saknas – riskerar bli kostsamt

Publicerad 1/28/2019
Annons

I januari i fjol beslutade regeringen att Sida skulle flytta sitt huvudkontor till Botkyrka kommun. Vem som ska betala det nya kontorshus som måste byggas för att möjliggöra flytten vet ingen i dagsläget.

Drygt 500 anställda som idag finns på Östermalm ska snart ut till Botkyrka. Enligt en första konsekvensanalys myndigheten skickat till regeringen kommer flytten att bli långdragen och komplicerad. Det främsta skälet till detta ska vara att det saknas tillräckligt stora lokaler i kommunen och ska man uppföra en ny fastighet måste det ske i enlighet med lagen om offentlig upphandling, vilket i sin tur innebär att man ”måste genomföra en omfattande byggentreprenadsupphandling där specialiserade konsulter upphandlas och anlitas”.

En halv miljard
Bara kostnaden för att hyra in byggkonsulter beräknas till åtta miljoner kronor. Priset för ett helt nytt kontorshus tror man landar kring en halv miljard.

Att genomföra processen kommer kräva stora resurser från Sida, heter det vidare och man räknar inte med att den kommer kunna ske förrän 2022.

– Jag tror även regeringen inte riktigt insåg att det faktiskt inte fanns någon befintlig kontorslokal i Botkyrka. Det gör att det blir mer krångligt förstås, säger Rebecka Orrenius Alffram som är projektledare för flytten på Sida.

Fördubblad hyra
Eventuella kostnader kommer inte att ligga på Sida och myndigheten ska inte äga något hus. En hyreskostnad måste man dock betala, vilken bedöms bli mer än fördubblad i en ny fastighet i Botkyrka – 78 miljoner per år istället för nuvarande 38.

I slutet av februari kommer Sida skicka in en andra konsekvensanalys till regeringen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons