migranter-pengar

Foto t h: Riksbanken

Ekonomi

Sidas besked: Fortsatt mångmiljardrullning i bistånd

Publicerad 12/30/2022
Annons

Nyligen offentliggjorde den nya SD-stödda borgerliga regeringen sitt regleringsbrev för biståndsmyndigheten Sidas verksamhet för 2023. Det ”paradigmskifte” som talades om i valrörelsen lyser i allt väsentligt med sin frånvaro.

Det kontroversiella u-landsbiståndet ligger kvar på samma höga nivå som tidigare, för 2023 56 miljarder kronor. Det enda som skvallrar om att ett regeringsskifte ägt rum är en skrivning om att Sida som en parameter i utdelandet av bistånd ska beakta hur det kan bidra till att minska irreguljär (illegal) migration och att myndigheten ska ”bidra till ett effektivt arbete för frivillig återvandring”.

Regleringsbrevet innehåller en lång rad högtidliga formuleringar om demokrati och mänskliga rättigheter i tredje världen och ambitionsyttringar om att verka för människor som lever i fattigdom och förtryck. Vidare nämns att Sverige ska fortsätta ge ekonomiska exportgarantier för investeringar i projekt i u-länder som marknaden inte själv bedömer som tillräckligt stabila för att vara kreditvärdiga.

Nytt i Sidas regleringsbrev är specifika skrivningar med anledning av kriget i Ukraina.

Kritik mot regeringen

Regeringen har fått kritik för att man i motsats till vad som signalerades i valrörelsen inte minskar biståndet mer än högst marginellt. Även starkt ifrågasatta delar av biståndet som det till diktaturen i de islamistiskt terrorstyrda palestinska territorierna blir kvar där delar av pengarna går till att avlöna dömda antisemitiska terrorister och ge efterlevandestöd till avlidna självmordsbombares familjer.

Regleringsbrevet, som är undertecknat av bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M), kan läsas i sin helhet HÄR.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons