SIM-kort blockeras för de som vägrar vaccinera sig

På torsdagen beslutade provinsregeringen i pakistanska Punjab att blockera SIM-kort tillhörande personer som vägrar att vaccinera sig mot covid-19. Åtgärden är en av flera som syftar till att stoppa smittspridningen och skynda på vaccinationsprocessen. I andra provinser fryser man löner för de som inte vill vaccineras.

Vaccinerade kommer att tillåtas börja gå på bio och restauranger igen. Personer med sjukdomar som HIV/AIDS och cancer kommer att prioriteras i vaccinationskön.

– Det slutgiltiga beslutet har tagits om att blockera SIM-kort tillhörande personer som inte vaccinerar sig, säger Syed Hammad Raza, talesperson för departementet för specialiserad hälsovård.

Mobila anläggningar

Under ett möte med provinsens hälsominister Yasmin Rashid beslutade man även att sätta upp mobila vaccinationsanläggningar utanför större helgedomar och fullt öppna upp affärsverksamheten i samtliga distrikt där åtminstone 20 procent av befolkningen vaccinerats.

Hälsodepartementet prisas för sitt arbete med att minska antalet smitto- och dödsfall.

– Vi har sett en kraftig minskning av antalet fall. Regeringen använder alla resurser för att kontrollera covid-19 under chefsminister Usman Buzdars ledarskap, säger Yasmin Rashid.

Frysta löner

Vaccinering är obligatoriskt för alla offentlig- och privatanställda. I provinsen Sindh har myndigheterna beslutat att frysa lönerna för statsanställda som vägrar att vaccinera sig.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.